Фермери Півдня готуються до посівної

22 лютого 2023 151 0
Фермери Півдня готуються до посівної
Kurkul.com

Через повномасштабну війну посівні площі в Україні зменшились на чверть. Проте аграрії Півдня готуються до посівної. Про це пише Kurkul.com, з посиланням на етер «Єдиних новин».

На Одещині посівні площі дещо зменшились і на це вплинула не лише війна, але й несприятливі погодні умови. Так, на кінець 2022 р. Одещина увійшла в зиму практично з мінімальними запасами вологи, як результат посіви були зріджені та не зкущені.  

Попри всі перепони аграрії Одещини вже готують насіння, запаси пального та техніку до початку весняно-польових робіт.

«Озимих культур в регіоні засіяно 640 тис. га. Стан посівів пшениці та ячменю задовільний. Ріпаку майже 40 тис. га втрачено, тобто ці площі аграрії будуть пересівати ярими культурами. Під ярі культури заплановано посіяти близько 700 тис. га», — про це розповіла директор Департаменту АПК Одеської ОДА Алла Стоянова.

В Департаменті АПК додали, що вже до кінця цього місяця буде зрозуміло, який стан озимих і які поля потрібно буде пересівати.

Читайте також: В НААН розповіли, як лютневі морози вплинуть на озимі

Аграрії Херсонщини зазначили, що ситуація дуже складна, адже їх врожаї внаслідок окупації або згнили на полях через неможливість збору, або ж згоріли внаслідок ворожих обстрілів. Також окупанти вивозили сільськогосподарську техніку фермерів. Наразі фермери змушені брати кредити, щоб закупити техніку.

Також стало відомо, що 60 тис. га земель Херсонщини заміновано і працювати на них немає змоги. Більшість фермерів не наважуються виводити техніку на поля, тож посівна у регіоні на межі зриву.

Раніше ми писали, що українських фермерів навесні очікують однакові проблеми

  • дорогі добрива і нестача коштів для їх купівлі (до відсутності обігових коштів призвів непроданий врожай, в окремих господарствах зерно на складах лежить ще з 2021 року);
  • низькі ціни на агропродукцію та проблеми із логістикою; 
  • масове блокування податкових накладних.

Читати за темою: Внесення добрив під час весняної посівної може скоротитись на 50% — прогноз

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus