Ціни на продовольство падають одинадцятий місяць поспіль

7 березня 2023 101 0
Ціни на продовольство падають одинадцятий місяць поспіль
Depositphotos

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО продовжило знижуватися одинадцятий місяць поспіль. Про це повідомляє Kurkul.com на основі даних звіту «Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН‎»‎ (FАО).

У лютому 2023 р. Індекс становив 129,8 пункту, що на 0,6% нижче за його січневий рівень.

Незначне зниження ІСЦФ у лютому було обумовлено суттєвим скороченням значення індексів цін на рослинні олії та молочну продукцію, а також невеликим скороченням індексів цін на зернові та м'ясо, що з лишком компенсувало різке зростання індексу цін на цукор.

Так, середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у лютому склало 147,3 пункту (на 0,1 % нижче за січневий показник):

  • світові ціни на пшеницю, що знижувалися протягом трьох місяців поспіль, у лютому трохи зросли (на 0,3%);
  • світові ціни на кукурудзу практично не змінилися, підвищившись порівняно з попереднім місяцем лише на 0,1%;
  • світові ціни на сорго, навпаки, трохи знизилися (на 0,2%), як і ціни на ячмінь (на 0,9%), що пояснюється сезонним збільшенням пропозиції у Південній півкулі;
  • світові ціни на рис у лютому знизилися на 1% внаслідок уповільнення торгівлі у більшості великих азійських країн-експортерів та послаблення їхньої національної валюти порівняно з доларом США. 

Читати за темою: Через зниження попиту ціни на пшеницю та кукурудзу в портах падають

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у лютому склало 135,9 пункту, що на 4,5 пункту (3,2%) нижче за його січневе значення, і досягло найнижчого рівня з початку 2021 року. Це зниження індексу, що продовжується, було викликано падінням світових цін на пальмову, соєву, соняшникову і ріпакову олії. 

Читайте також: Вирощування соняшника по соняшнику: які втрати будуть у фермерів

Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО у лютому склало 131,3 пункту, що на 3,6 пункту (2,7%) нижче порівняно з січневим показником. Зафіксоване у лютому зниження пояснюється падінням цін на всі види молочної продукції, причому найбільше зниження продемонстрували ціни на вершкове масло та знежирене сухе молоко. 

Середнє значення Індексу цін на м'ясо ФАО у лютому склало 112 пункту, що незначно (на 0,1 пункту, або 0,1%) нижче за його січневий рівень: 

  • світові ціни на м'ясо птиці продовжили знижуватися восьмий місяць поспіль через наявність у світі значних обсягів пропозиції, що перевищують імпортний попит;
  • світові ціни на свинину, навпаки, зросли на тлі побоювань щодо низької чисельності поголів'я забійних тварин та підвищення внутрішнього попиту в Європі;
  • ціни на яловичину у лютому практично не змінилися, оскільки в результаті збільшення імпортних закупівель, насамперед з боку країн Північної Азії, світовий попит відповідав поточній пропозиції;
  • світові ціни на баранину також залишалися стабільними: світовий попит був досить високим, щоб компенсувати зростання постачання Австралії.

Водночас середнє значення Індексу цін на цукор ФАО у лютому склало 124,9 пункту, що на 8,1 пункту (6,9%) вище за його січневе значення, і досягло найвищого рівня з лютого 2017 року.

«Зафіксоване в лютому зростання було головним чином пов'язане з переглядом у бік зниження прогнозу виробництва цукру в Індії на сезон 2022-2023 років, що призвело до погіршення перспектив експорту цього сезону. Підвищенню світових цін на цукор додатково сприяли побоювання через скорочення експортних поставок з Індії на тлі високого глобального імпортного попиту», — пояснили у ФАО.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus