Розпочались переговори щодо продовження зернової угоди

13 березня 2023 66 0
Розпочались переговори щодо продовження зернової угоди
Kurkul.com

В Женеві сьогодні, 13 березня, розпочалися переговори між офіційними особами ООН та заступником міністра закордонних справ росії Сергієм Вершиніним. Темою переговорів стало продовження «зернової угоди». Про це повідомляє Reuters.

«Москва вже дала зрозуміти, що погодиться на продовження лише в тому випадку, якщо буде знято обмеження, що впливають на її власний експорт, але багато дипломатів і високопосадовців, включаючи міністра оборони Туреччини Хулусі Акара, з оптимізмом дивляться на те, що операцію буде відновлено», — йдеться у повідомленні.

Російські офіційні особи кажуть, що хоча експорт сільськогосподарської продукції країни не був явно мішенню Заходу, санкції щодо її платежів, логістичної та страхової галузей створили бар'єр для того, щоб вона могла експортувати власне зерно та добрива.

Деталі щодо продовження роботи зернового коридору:

7 березня Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи.

8 березня президент України Володимир Зеленський та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрілися в Києві, щоб обговорити продовження «зернової угоди».

Сторони заявили, що продовження експортної ініціативи після 18 березня є критично необхідним для світу

Як раніше повідомлялось, міністерство закордонних справ росії заявило, що москва погодиться продовжити чорноморську зернову угоду, яка дозволяє безпечно експорт з українських портів, лише якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників.

Водночас Україна домовляється про продовження дії угоди на рік, щоб забезпечити краще перспективне планування, а також хотіла б включити до зернового коридору Миколаївський порт.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus