На посівах ріпаку активізувався прихованохоботник

18 березня 2023 164 0
Ріпак
Kurkul.comРіпак

З настанням весни спостерігається наростання середньодобових температур повітря. На сільськогосподарських угіддях триває розвиток і живлення шкідників. Так, на посівах озимого ріпаку активізувався прихованохоботник.

Про це в коментарі для Kurkul.com розповів менеджер з розвитку агротехнологій у південному регіоні LNZ Group Сергій Корнюшенко.

Так, за його словами, у Дніпропетровській обл. у пастки розставлені на посівах озимого ріпаку почав потрапляти прихованохоботник.

«Довгоносик довжиною 2,5-3,2 мм, тіло зверху пофарбоване у свинцево-чорний колір, покрите сірими лусочками. Ззаду щитка невелика світла пляма, лапки буро-червоні. Личинка С-подібно зігнута, жовтувато-білого кольору, довжиною 4-5 мм, безнога, головка бурого кольору», — зазначив фахівець.

За словами Сергія Корнюшенка, перезимувавши у лісосмугах, шкідники виходять на поля при середньодобових температурах 6-7°C. Заселяють посіви ріпаку в сонячні дні при настанні температури 10-12°C.

В залежності від температури, личинки через 4-10 днів починають просуватися до центрального стебла від черешків листя прогризаючи собі ходи. Згодом рухаються по стеблі до кореневої шийки. Втрати врожаю можуть становити 20-30%.

Відтак, важливо обрати правильну комбінацію інсектицидів для обробки посівів від шкідника.

«Тому ми рекомендуємо при масовому заселенні через 8-10 днів (попадання в пастку понад 10 жуків за 3 доби) провести хімічну обробку полів ріпаку препаратами бренду DEFENDA: Бомбардир Дуо (0,2-0,25 л/га), Октант Турбо (0,2-0.25 л/га), Престо (0,3-0,4 л/га) або Твікс (1-1,1 л/га) комбінуючи з фунгіцидом Абсолют (0,5-1 л/га) для захисту та збереження вашого врожаю», — зазначив Сергій Корнюшенко.

Для допомоги у підборі препаратів можна звернутися до регіональних менеджерів або агрономів регіону компанії LNZ Group.

Читати за темою: З насиченням сівозміни соняшником розвиток вовчка буде прогресувати — експерти

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus