Фермери Миколаївщини власноруч розміновують поля, щоб провести посівну

21 березня 2023 326 0
Фермери Миколаївщини власноруч розміновують поля, щоб провести посівну
ДСНС

На Миколаївщині відбуваються весняно-польові роботи: фермери власноруч розміновують поля, обробляють землю, засівають ярими культурами та готуються до посіву овочів та соняшника. Про це пише Суспільне.

В області близько 270 тис. га землі, які потребують розмінування.

Як розповіла голова комісії з питань агрополітики Миколаївської облради Надія Іванова, аграрії працюють на тих полях, які вже встигли підготувати до посівної. На інших прибирають ті культури, які через російську агресію та окупацію Баштанського району так і залишилися у полі.

«Дехто розміновується як вміє, зараз це велика проблема, але навіть ті, хто не розміновується, вони планують, вони думають, як, чи встигнуть з ранньою групою ярою, чи то буде пізня група яра, але вони все одно планують сіятися», — зазначила Надія Іванова.

Власними зусиллями розміновував поля фермер з Новогригорівки Віталій Сидор. Чоловік дістав снаряди, міни та нерозірвані боєприпаси, обробив землю та вже засіяв 100 га ярого ячменю.

«Дуже тяжко зараз на полях, тому що дуже багато снарядів, уламків, залишків і цілі снаряди є. Це людські паї. Якщо ми будемо їх обробляти, то швидке буде отримувати і держава гроші, і відповідно пайщики. Техніку відновили, щось не підлягає ремонту. Зараз дуже тяжко, і посівний матеріал дуже дорогий, тому що все доводиться закуповувати з нуля. Селітра дуже дорога, дизпаливо дороге», — розповів фермер.

 

Водночас у Мінагрополітики повідомили, що в Миколаївській області почали розміновувати сільськогосподарські землі. 

Як зазначається, від Міноборони в області працює 11 груп розмінування, згодом до них долучаться ще 9 груп. Також 9 груп працюють від ДСНС.

Як повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков наразі схвалено План заходів із розмінування сільськогосподарських земель для проведення посівної. 

«Сьогодні прийнято важливі рішення для того, щоб на наші поля вийшла мирна сільськогосподарська техніка. Робимо усе можливе для проведення у нашій країні весняних польових робіт скрізь, де для цього є відповідні умови. Ми схвалили План заходів з розмінування земель сільськогосподарського призначення. Українська земля в районах, що найбільше постраждали від бойових дій, родитиме та годуватиме людей по усьому світу. Робимо безпечними поля та інші землі для роботи аграріїв», – сказав Олексій Резніков.

Передбачається, що першочергово заходи з обстеження та розмінування здійснюватимуться в регіонах, де проблема забруднення територій є найактуальнішою, а очищення сільгоспугідь — найбільш економічно обґрунтованим.

За попередніми оцінками, в дев’яти областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 470 тис. га земель сільгосппризначення.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus