Реклама

Фермер з Сумщини розповів, чому цукровий буряк замінили ріпаком

4 квітня 2023 103 0
Фермер з Сумщини розповів, чому цукровий буряк замінили ріпаком
Kurkul.com

У ФГ «Мрія» із Сумщини є близько 2000 га землі в обробітку. За понад 20 років роботи відбулись значні зміни в розподілі культур. Про це розповів керівник господарства Микола Бантов на YouTube-каналі «Я-Куркуль».

Детальніше про роботу господарства можна прочитати в матеріалі «Микола Бантов: Російські обстріли не зупинили мою «Мрію»».

Відтак цукрові буряки займають до 25% від загальної кількості посівів. Серед іншого вирощують кукурудзу, соняшник, озиму та яру пшеницю, ріпак, а також пивоварний ячмінь, сою, горох, гречку та просо.

«Ми вирощуємо пивоварний ячмінь. Його сіємо до 200 га. Південь Сумщини і північ Харківщини — найкраща зона для цієї культури. Ми виходимо на врожайність 7,5 т/га. До речі, пивоварний ячмінь — прекрасний попередник, який росте всього 70 днів. В цьому напрямку співпрацюємо з французами», — розповів Микола Бантов.  

Цукровий буряк у господарстві замінили на ріпак, оскільки ця культура зберігає вологу та потребує небагато добрив. Також він є гарним попередником для пшениці. Врожайність ріпаку в господарстві доходить до 4,5 т/га.

Читати за темою: Посівна цукрового буряку вперше розпочалась в середині березня

«Пшениці сіємо до 600 га. Зараз ця культура стала справді головною, бо пшениця — це хліб і її не можна не сіяти. Щодо врожайності, то виходимо на 7 т/га, а іноді й на 10 т/га. Але помітна тенденція, що з року в рік урожайність падає», — поділився керівник господарства. 

Вирощують у ФГ «Мрія» сою. Як зазначив Микола Бантов, соя — гарний попередник, очищує поля та завжди дає заробити. До того ж культура має одну з найдешевших технологій захисту. Кукурудзи сіяли до 40%, але, напевно, площі будуть зменшувати.

«Якщо взяти кукурудзу, то сьогодні ми не можемо забезпечити рослину всім, що потрібно. Її називають «королевою полів», відповідно, і догляд потрібен королівський — треба дати 100 кг фосфору, стільки ж азоту і калію. А сьогодні ми собі цього дозволити не можемо. Ціна добрив така, що я вперше за 22 роки не дав на зиму добрива. Тому сьогодні плануємо до 100 га кукурудзи», — пояснив наш співрозмовник.  

Читайте також: Україна планує збільшити посівні площі під олійні та цукровий буряк

Залежно від потреби в господарстві сіють 20-40 га гречки. Аграрій пояснив, що бувають сезони, коли гречка лежить 3 роки. При цьому її закупівельна ціна може бути 3,5 грн/кг, а врожайність у їхньому сухому регіоні — до 2 т/га. Тому дуже важко вийти на плюсову рентабельність. 

«Цьогоріч запланували збільшити площі під горохом до 100 га. Це експортна культура і дуже гарний попередник для пшениці. Якщо немає добрив, то горох накопичує їх. Сіємо пшоно і вважаємо його однією з найрентабельніших культур», — поділився думками фермер.

Важливу роль відіграє соняшник. Його сіють до 400 га, а це 20% площ. Соняшник реалізовують, а також переробляють на олію.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама