Фермери продовжують закуповувати насіння до посівної

10 квітня 2023 73 0
Фермери продовжують закуповувати насіння до посівної
Kurkul.com

Попри те, що посівна вже в розпалі фермери все ще продовжують закуповувати насіння, на що вплинуло багато факторів. Про це розповів директор «НДІ Аграрного Бізнесу» «Науково-виробнича агрокорпорація Степова» Сергій Старишко в матеріалі «Що з дефіцитом насіння: чи вистачає кукурудзи та соняшнику» на Kurkul.com.

«У багатьох господарствах все ще є невизначеність щодо сівозміни. Причини цього добре відомі й нерадісні. Невизначена ситуація з експортом у найближчому майбутньому та незібрані соняшник і кукурудза, що залишаються в полях. Якщо ж працюватиме зерновий коридор, площі під кукурудзою і соняшником, ймовірно, збільшаться», — зазначив Сергій Старишко.

Він також додав, що перехідні залишки, зимуючі посіви, а крім того, складна логістика та низькі ціни на зерно змушують фермерів залишатися у невизначеності із сівозміною. 

«Витрати на вирощування та доробку кукурудзи не завжди окуповуються, тому що наразі низькі ціни на зерно. А тому гібриди високих груп ФАО, які характеризуються вищою врожайністю, але й вищою вологістю, не мають особливого попиту. Актуальні цього сезону гібриди кукурудзи з ФАО 180-300. Серед наших гібридів це — РАМ 1333 (ФАО 180), РАМ 1023 (ФАО 230), РАМ 8143 (ФАО 260), Даніїл (ФАО 280)», — прокоментував він.

Також дещо знизився попит і на насіння озимої пшениці. Причиною була неможливість розпочати посівну через дощі й затримку збирання кукурудзи та соняшнику, подекуди була переорієнтація виробників на озимий ріпак. 

Роблять ставки аграрії на сою, ріпак та навіть нішеві культури. Але якщо з першими зрозуміло як працювати та куди збувати, то з нішевими це зробити складніше.

«Ми цікавилися льоном і гірчицею, шукали інформацію про ринки збуту. Але якщо багато аграріїв сіятимуть ці культури, це призведе до перенасичення ринку. Тому ми в «Степовій» вирішили дотримуватися класики — соняшник, пшениця, кукурудза», — розповів Сергій Старишко. 

Читати за темою: Підживлення сорго, квасолі та нуту: які добрива потрібні нішевим культурам

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus