Аналітики прогнозують падіння цін та попиту на українську сою

12 квітня 2023 2505 0
Аналітики прогнозують падіння цін та попиту на українську сою
Kurkul.com

Через появу на світовому ринку значних партій бразильської сої на українському ринку можна очікувати обвал цін. Прогнозовано це травень-червень. Про це повідомили аналітики кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

Щодо сої, за словами аналітиків, то невизначеність з пролонгацією зернової угоди не так суттєво впливає на ринок, як це відбувається з пшеницею та кукурудзою, оскільки соя на експорт вантажиться здебільшого через малі порти.

«Але українські експортні обсяги ризикують знизитися з інших причин: Бразилія почала різко обвалювати ціни на світовому ринку сої, поставляючи значні партії в ЄС та Єгипет. Наразі Бразилія намагається продати суттєві обсяги до Туреччини, яка є основним покупцем української сої. Тоді травень-червень будуть провальними, можна очікувати спаду активності на ринку», — зазначили в аналітичному відділі кооперативу «ПУСК».

На цей час ціни на ринку сої знаходяться в ціновому діапазоні 16 500-17 000 грн/т на умовах СРТ-завод.

«Невеликий попит на ринку є, але  формується тенденція на пониження, в травні також можна очікувати скорочення попиту на соєву олію та шрот. Ціни на сою на умовах DAP Польща-Румунія знаходяться в межах 440-460 $/т», — додали аналітики.

Читати за темою: Вирощуємо сою на максимум — досвід фермерів та поради професіоналів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus