Вирощуємо сою на максимум — досвід фермерів та поради професіоналів

Вирощуємо сою на максимум — досвід фермерів та поради професіоналів

12 квітня 2023 7793 0

Експерти запевняють, що в цьому сезоні фермери сіятимуть менше кукурудзи. «Цариця полів» вимагає королівського догляду — дорогих добрив, якісного насіння та сушки. Ці всі складові добряче подорожчали, ціна на кукурудзу знизилась, тому багато фермерів просто «прогоріли». Відтак в пошуках альтернативи аграрії зупинились на сої. Культура менш вибаглива і головне не потребує такої великої кількості добрив. Але, як і з кожною культурою, соя має свої нюанси та технологію вирощування. Тому ми публікуємо дайджест найкорисніших матеріалів про вирощування сої — від обробітку ґрунту та вибору насіння до найпоширеніших хвороб.


Обробіток ґрунту: помилки шкодять врожайності сої

Обробіток ґрунту на сьогодні є недооціненою складовою врожайності сої. Підприємства охоче інвестують у сучасний посівний матеріал, добрива, навіть вводять елементи точного землеробства при вирощуванні сої, а про технології обробітку забувають. Це як придбати прикраси до торта і не спекти коржі.

«Якщо говорити про базові процеси у вирощуванні сої, то я в першу чергу, почав би з технології обробітку ґрунту. Основний ефект від інтенсивного обробітку дає не агрегат, а мікрофлора ґрунту якій дали доступ до кисню. Мікробіоті потрібно як мінімум два тижні до морозів аби виконати свої завдання. З іншої сторони, обробіток перезволоженого поля – це руйнування структури ґрунту, це перекриття доступу до повітря. Помилки в осінньому обробітку шкодять врожайності ще не посіяної сої», — наголосив бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна» Володимир Мірненко.

Детальніше про технології обробітку ґрунту, які дозволять зекономити на дизелі та принести високу врожайність сої читайте в матеріалі «Сезон сої 2022: про технології, схеми захисту та добрива».  

Про вибір насіння сої 

Правильно підібраний сорт сої — третина успіху. Досвідчені аграрії для перестраховки рекомендують вибрати відразу кілька сортів для свого господарства і, перш за все, поглянути у бік найпопулярніших сортів сої у вашому регіоні.

По-друге, вони також радять зважати на власний досвід вирощування цієї культури, а також на досвід насіннєвих компаній чи їх представників, що проводили демопосіви неподалік від вашого поля. Ну і, звісно, звертати увагу на характеристики самих сортів, на їх генетику.

Детальніше про насіння сої читайте в матеріалах «Як вибрати насіння сої» та «На що звертати увагу при виборі сортів сої»

Вирощуємо сою та економимо на добривах

Соя, як і решта олійних, потребує добрив. Але особливість цієї культури полягає в тому, що соя може черпати необхідні мікроелементи з ґрунту та повітря. Особливо це стосується азоту, який є найнеобхіднішим добривом.

За посиланням ви знайдете інформацію про те, як допомогти сої самостійно поповнювати азот.

Щодо інших елементів, то експерти рекомендують починати висів сої з агрохімічного аналізу ґрунту. Він допоможе визначити чого саме не вистачає культурі. Особливо варто звернути увагу на наявність таких мікроелементів, як азот, фосфор, калій та сірка.

«Без сірки сьогодні не можна вийти на хорошу врожайність соєвих бобів. За моїми розрахунками мінімум 15 кг сірки треба дати на 1 т сої», — поділився представник компанії «UKRAVIT SCIENCE PARK».

Детальніше про те, без чого не може обійтись соя, а також про всі тенденції вирощування сої у 2022 році у матеріалі «Сезон сої 2022: про технології, схеми захисту та добрива».

Хвороби сої

Які хвороби сої зустрічаються найчастіше на українських полях, які прояви вони мають та яких агротехнічних методів варто дотримуватись, аби зменшити можливість зараження рослин, а також про особливості захисту читайте в матеріалі «Хвороби сої: прояви, попередження та методи боротьби».  

Також про свою схему живлення та захисту сої розповів головний агроном ПП «Климчук» Іван Дмитришин в матеріалі «Микола Климчук: Ми виключили соняшник із сівозміни підприємства».

Три помилки при вирощуванні сої

На думку керівника господарство «Рост Агро» Максима Бернацького фермери найчастіше допускають трьох помилок при вирощуванні сої: 

Терміни посіву. Сою потрібно сіяти в теплий ґрунт. Ранні посіви сої шкідливі для культури. Вона отримує повністю всі проблеми з захворюванням насіння, зниженням норми проростання. Відповідно, сівба повинна бути після стійкого прогрівання ґрунту — це кінець квітня - початок травня, іноді навіть після 10 травня.

Якість посіву. Це глибина сівби, розміщення в рядку та якість забезпечення контакту з вологим ґрунтом. Додатково — правильне міжряддя і норма висіву. А також вибір сортів за групами стиглості і за характеристиками.

Гербіцидний захист. Мова про класичну сою. Є багато стратегій, але, як правило, усі вони потребують корекції протягом сезону. 
Про технологію вирощування сої у насінницькому господарстві «Рост Агро» та основні помилки, яких припускаються початківці при вирощуванні цієї культури читайте у матеріалі «Секрети вирощування сої від Максима Бернацького».

Про корисну та шкідливу сівозміну

«Соя — це хороший попередник під усі культури. За допомогою її бактерій, що фіксують азот, у ґрунті утворюється власний запас цього добрива. Тобто додатково нічого вносити не потрібно. Під пшеницю ж вносять добрива, підгодовують. А сою обробляють бактеріями — це Ризоактив, Різобофіт, різні бактеріальні добрива, завдяки яким на бульбах утворюються азотфіксуючі бактерії, що дають велику врожайність», — розповіла  старший науковий співробітник Інституту олійних культур НААН Олена Якубенко.

А після яких культур не рекомендується висівати соєві боби читайте в матеріалі «Чи стане соя «королевою» українських полів: перспективи та досвід».

ГМО-соя: що треба знати?

Агроном компанії «Агрітема» Павло Волинець каже, що в Україні вирощують аж близько 60% ГМ-сої, хоча де-юре її тут не повинно бути взагалі. 

Як каже фахівець, на відміну від закордону, таке насіння обирає найчастіше вітчизняний середній і дрібний фермер. 

«При вирощуванні традиційної сої помилки, допущені під час застосування ЗЗР, виправити протягом вегетації неможливо. Наприклад, проміжок для внесення гербіцидів дуже короткий, соя повинна мати не більше ніж 2 листочки. При пізньому внесенні ситуацію вже не вдасться виправити, і соя буде «брудною». У випадку з ГМ-соєю гліфосат можна вносити в будь-який час і завжди отримувати більш-менш хороший результат. ГМ-соя популярна серед приватників, у яких немає своїх обприскувачів і недостатньо агрономічної освіти. Тому вона користується у них попитом. Її простіше вирощувати, прогнозовано і стабільно», — додає Павло Волинець.

Деталі у матеріалі «Експансія сої, або Що треба знати про соєві боби».

Як з посухою вирощувати сою з врожайністю 4,6 т/га

Поступове підвищення середньорічної температури в Україні призводить до ускладнення вирощування деяких видів зернових культур та зниження якісних показників врожаю через раннє дозрівання. Експерти прогнозують зменшення родючості внаслідок дефіциту опадів та суттєве зменшення врожайності кукурудзи й пшениці у південних і східних регіонах України.

Для отримання високого врожаю в умовах посухи, фермерам необхідно застосовувати сучасну техніку, а також нові технології. Раціональним рішенням для деяких регіонів стає зрошення сільськогосподарських культур, що дозволяє регулювати водний баланс ґрунту в природних умовах. 

«Врожайність сої без поливу  становила 1,1 т/га, а на зрошенні — 2,8 т/га, тобто більша у 2,5 раза!», — зауважила керівниця агробізнесу ТОВ «АМГ Миронівське» Наталія Смаковська.

Детальніше в матеріалі «Висока врожайність в умовах посухи — досвід зрошення на Вінниччині».  

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus