Реклама

Словаччина не рекомендує імпортувати українське зерно

14 квітня 2023 134 0
Словаччина не рекомендує імпортувати українське зерно

Міністерство сільського господарства Словаччини в четвер, 13 квітня, розпорядилось заборонити обробку імпортованого з України зерна, а також продаж продукції з українських зернових на внутрішньому ринку. Про це повідомила пресслужба Міністерства сільського господарства Словаччини.

Як зазначається, такі заходи введені після того, як у партії пшениці з України вагою 1500 тонн, що відправлялась на молотіння, «було підтверджено наявність пестициду, який не дозволений в ЄС і має негативний вплив на здоров'я людини».

У міністерстві планують організувати збір проб всього зерна та борошна з України, які вже зберігаються в Словаччині.

За результатами аналізу партії українського зерна Словаччина повідомить усі країни-члени ЄС й українського посла Мирослава Кастрана. Окремо це питання обговорять міністри сільського господарства країн «Вишеградської четвірки», а також Румунії та Болгарії на зустрічі, яка відбудеться сьогодні.

«Міністерство сільського господарства не рекомендує імпортувати українське зерно та продукти з нього», — йдеться у повідомленні відомства.

Читайте також: Угорщина посилює контроль за транзитом українського збіжжя

Водночас учасник польського зернового ринку — консультант компанії МК Merchants Петро Чецвьеж зазначив, що на кордоні відбувається нормальний контроль якості українського зерна, оскільки воно приходить в ЄС. Всю агропромислову продукцію контролюють згідно з європейськими нормами.

«Проблема — московська пропаганда. Тому що аграрні медіа і соціальні мережі, де беруть участь фермери, розповсюджують неправдиву інформацію. Розходиться теза, що зерно, яке приходить з України, проходить без контролю по пестицидах, мікотоксинах, по вмісту комах — це неправда. Уряд намагався пояснити ситуацію, але дуже обмежено це робили. Вони намагалися спростувати таку інформацію, але їх ніхто не слухав», — розповів Петро Чецвьеж.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама