рф знову погрожує виходом із зернової угоди

24 квітня 2023 148 0
рф знову погрожує виходом із зернової угоди
Kurkul.com

У рф пригрозили вийти з «зернової угоди», якщо країни «Великої сімки» (G7) заборонять експорт товарів до країни. Про це написав заступник голови ради безпеки рф Дмитро Медведєв у Telegram.

За його словами, ідея тотальної заборони експорту товарів до рф є «прекрасною тим, що має на увазі зустрічне припинення імпорту товарів найчутливіших для G7 категорій».

«У цьому випадку для них закінчиться зернова угода та багато іншого, чого вони потребують», — написав Медведєв.

Тим часом країни G7 закликали до продовження, повної імплементації та розширення критично важливої угоди про експорт українського зерна через Чорне море.

«Ми засуджуємо спроби Росії використовувати продовольство як засіб дестабілізації та інструмент геополітичного примусу і підтверджуємо нашу прихильність діяти солідарно і підтримувати тих, хто найбільше страждає від російської «мілітаризації» продовольства», — йдеться в повідомленні.

Читати за темою: росія заявила, що не може гарантувати безпеку суден українського експорту після 18 травня

До слова, Єврокомісія поки не досягла домовленостей із країнами ЄС щодо імпорту українського зерна. Переговори з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Болгарією мають продовжитись сьогодні, 24 квітня, на рівні міністрів сільського господарства. З боку Єврокомісії є готовність йти на поступки.

Нагадаємо, Брюссель планує ввести обмеження на імпорт українського зерна до п’яти сусідніх з Україною держав, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини після того, як вони вжили односторонніх заходів, щоб заспокоїти місцевих фермерів.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus