росія заявила, що не може гарантувати безпеку суден українського експорту після 18 травня

20 квітня 2023 455 0
росія заявила, що не може гарантувати безпеку суден українського експорту після 18 травня
Kurkul.com

росія погрожує вийти з «зернової угоди», укладеної за посередництва ООН і Туреччини, якщо її вимоги не будуть виконані. Кремль також попередив, що не може гарантувати безпеку суден українського експорту після 18 травня. Про це пише Latifundist.com, з посиланням на видання Politico.

Зокрема, рф сьогодні, 20 квітня, направила до СКЦ Чорноморської зернової ініціативи лист, в якому попередила, що реєстрація суден триватиме лише до 18 травня. Саме до цього дня, як вважає росія, була продовжена «зернова угода».

Як зазначається, це виглядало як неприхована погроза, що російські військові можуть почати атакувати комерційні судна в Чорному морі після цієї дати, більше не будучи обмеженими правилами безпечного проходу, передбаченими угодою.

«Москва зараз користується моментом, коли «і Туреччина, і Україна перебувають у вразливішому становищі, ніж раніше», — сказала Євгенія Габер, співробітник Атлантичної ради та колишній український дипломат.

Тим часом міністр закордонних справ росії Сергій Лавров зустрінеться з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем у Нью-Йорку наступного тижня, щоб обговорити продовження угоди після 18 травня.

Нагадаємо, російська сторона 17 квітня знову заблокувала інспекції суден в територіальних водах Туреччини. Це відбулось вдруге за 9 місяців роботи зернового коридору. Відновити інспекції суховантажних суден в рамках «зернового коридору» вдалось 19 квітня.

Як ми писали раніше, 18 березня було оголошено про офіційну пролонгацію «зернової ініціативи» на 120 днів.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus