Унікальні генетичні зразки насіння з Харкова перевезли у безпечне місце

1 травня 2023 40 0
Унікальні генетичні зразки насіння з Харкова перевезли у безпечне місце
Мінагрополітики

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за підтримки Європейського Союзу (ЄС) перемістила колекцію унікальних генетичних зразків насіння рослин з Харкова на Захід країни. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

«Обсяг і різноманітність генетичного матеріалу рослин, що міститься в колекції насіння, та відсутність дублікації матеріалу в жодному іншому насіннєвому банку, робить її унікальною і важливою для сільського господарства України та глобальної продовольчої безпеки», — зазначили у відомстві.

Згідно з оцінками, станом на 2021 рік, в Україні зберігається понад 150 000 генетичних матеріалів рослин, що належать до 544 видів сільськогосподарських культур та 1 802 зразків рослин. Колекція містить 39 000 унікальних генетичних зразків, які походять з України. Науковці вважають, що збереження українських колекцій пшениці, тритикале, ячменю, гороху, нуту, кормових культур помірного поясу та соняшнику є критично важливим для світового рослинництва.

Харківський національний генетичний банк рослин опинився під загрозою втрати, коли у травні 2022 року під час обстрілів було пошкоджено інфраструктуру, сільськогосподарську техніку та частину робочих колекцій насіння на польових дослідних станціях.

Водночас попри влучення рашистських снарядів у будівлі Національного центру генетичних ресурсів рослин у Харкові, зразки вдалося врятувати — співробітники установи заздалегідь їх продублювали

Щоб зберегти сільськогосподарську спадщину України, ФАО та ЄС об'єднали зусилля для переміщення колекції в безпечне місце на заході України, на відстань понад 1 000 км. У межах складної операції декілька національних органів влади, включаючи Національну академію аграрних наук України, Міжнародний договір про генетичні ресурси рослин та Глобальний трастовий фонд з різноманіття сільськогосподарських культур, співпрацювали для каталогізації насіння та логістики для транспортування.

«ФАО відіграє ключову роль у підтримці відновлення агропродовольчих систем України, враховуючи значний досвід і компетентність Організації як у гуманітарній сфері, так і в контексті розвитку. Ця ініціатива робить важливий внесок у забезпечення майбутнього виробництва продовольства та стійких засобів до існування в Україні, а також підтримує критично важливу роль, яку вона відіграє для глобальної продовольчої безпеки», — зауважив П’єр Вотьє, голова офісу ФАО в Україні. 

Кожен зразок насіння, що зберігається в генетичному банку, є унікальним додатковим інструментом, доступним для селекціонерів, дослідників та фермерів у боротьбі зі зміною клімату та продовольчою безпекою. У той час, коли світ стикається з безпрецедентною втратою сільськогосподарського біорізноманіття на фермерських полях, як ніколи важливо забезпечити збереження різноманіття сільськогосподарських культур, включаючи різноманіття, яке зберігається в генетичних банках.

Читайте також: Кукурудза, частина 2 — ціни та експорт у 2023 році

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus