Фермер з Житомирщини розповів про культивування міскантуса для виробництва електроенергії

9 травня 2023 407 0
Олексій Язиков, керівник агропідприємства «Жива нива»
Олексій Язиков, керівник агропідприємства «Жива нива»

Фермер з Житомирщини Олексій Язиков на власному агропідприємстві «Жива нива» продовжує досліди з вирощування міскантуса. Першочерговою метою вирощування культури є його використання як куліси, що призводить до збільшення врожаю кожної з суміщених культур на 20-30%.

Про це фермер розповів на каналі Я — Куркуль.

Наступною метою виробництва міскантуса Олексій Язиков вбачає його використання як біопалива для отримання електроенергії.

«Якщо поруч буде електростанція, тюки міскантуса з поля відправлятимуть на спалювання в котлі», — пояснив він.

Міскантус також можна використовувати у будівництві, для виробництва пелет, целюлози, біоетанолу та як підстилку для свійських тварин.

Як зазначив Олексій Язиков, з одного гектара міскантуса можна отримати до 20 т сухої маси в рік. За його словами жодна інша рослина не дає такого приросту сухої маси.

«Минулого року ми висаджували 10 тис. штук на гектар. Цьогоріч вирішили висадити 20 тисяч, оскільки з такої кількості можна отримати більшу врожайність маси. Хоч це і більші витрати, проте і продуктивність зросте», — зазначив фермер.

Водночас фермер пояснив, що вирощування міскантуса це «гра в довгу». Лише на третій рік рослина досягає висоти 2,5 м.

«Це дуже довгострокова перспектива. Міскантус висаджується на 20-25 років. Тому вкладати спочатку потрібно досить багато. Мінімум який я розраховував — це €2000 на гектар. Це якщо мати свій посадковий матеріал. Якщо його купувати, то приблизно €3-3,5 тисячі», — пояснив Олексій Язиков.

Проте він зазначив, що вирощувати один гектар міскантуса невигідно. Посадковий матеріал міскантуса продають мінімум на 10 га. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus