Українські аграрії зазнали збитків на понад $1 млрд через простій суден у чергах зернового коридору

25 травня 2023 43 0
Українські аграрії зазнали збитків на понад $1 млрд через простій суден у чергах зернового коридору
Kurkul.com

Внаслідок саботажу росією роботи зернового коридору Україна зазнала збитків понад $1 млрд через простій суден у чергах. Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов, пише Інтерфакс-Україна.

Він уточнив, що ці кошти фактично не отримали українські сільгоспвиробники. 

«Це ті гроші, які трейдери заплатили власникам суден за те, що кораблі стояли дуже довго в черзі», — пояснив він.

Микола Горбачьов зазначив, що рф не приймає планів та умов України щодо формування черговості перевірок суден, які стоять у черзі, це не дає змоги портовим терміналам працювати ритмічно.

За словами президента УЗА, «зерновий коридор» є вельми ефективним каналом постачань українських сільгосптоварів за кордон, адже за ним було відправлено клієнтам 50% усієї експортованої агропродукції. Решту 50% експортували альтернативними шляхами: через Дунай, залізницею та автотранспортом.

Також президент УЗА додав, що українські зернотрейдери очікують розблокування портів у Миколаєві, де розташовано 11 сучасних терміналів, через які можна було б відвантажити на експорт близько половини всіх поставок морем. Однак зернотрейдери розуміють складність реалізації цієї ініціативи через окупацію російськими військовими одного боку Дніпра, звідки можуть здійснюватися обстріли суден.

Нагадаємо, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що наразі офіційно не може підтвердити включення порту Миколаєва до «зернового коридору».

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus