Реклама

Зернова угода майже припинила своє існування — Bloomberg

7 липня 2023 150 0
Зернова угода майже припинила своє існування — Bloomberg
Kurkul.com

Чорноморська «зернова угода», яку продовжували вже тричі, майже не діє. Про це пише Bloomberg.

Як зазначається, наразі світові лідери намагаються врятувати угоду. За її продовження виступають ЄС, США та ООН, росія — проти.

Як пише видання угода майже припинила діяти, оскільки росія блокує інспекцію суден.

Спільний координаційний центр повідомив, що росіяни зупинили роботу зернового коридору з України. Останні інспекції суден на вхід у зерновий коридор зафіксовано 28 червня. 

У зворотному напрямку в липні було здійснено дві інспекції: 4 липня суховантажу Akdeniz M із 30 тис. тонн пшениці до Туреччини з Одеси і 2 липня суховантажу Agapi S з 55,88 тис. тонн кукурудзи до Нідерландів з порту Чорноморськ.

«Якщо угода припинить свою роботу, то це призведе до зростання витрат фермерів, оскільки продовольство доведеться доставляти залізницею або автотранспортом до ЄС», — йдеться у повідомленні.

Водночас сьогодні, 7 липня, президент України Володимир Зеленський відвідає Туреччину для переговорів з президентом Таїпом Ердоганом щодо зернової угоди та війни в Україні.

Нагадаємо, на думку голови Ради директорів Agromino Петра Крогмана, зернова угода в теперішньому виді є принизливою для України.

«Кораблі з України перевіряють, а російські — ні. Тому ціни в портах на третину нижчі, ніж деінде. Через це Україна втрачає третину свого сільськогосподарського ВВП, а це $50 на кожній тонні зерна, що при нинішніх цінах на зерно фактично дорівнює тому, що кожне третє судно автоматично топиться. Подивіться на морські перевезення. Єдина сторона, яка дійсно виграє від нинішнього статус-кво, — це pосія», — зазначив Петр Крогман.

Тож, на думку аграрія, найкращим рішенням наразі є скасувати чинну зернову угоду.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама