Реклама

Право постійного користування держземлями перетворено на механізм оренди

28 липня 2023 4637 0
Право постійного користування держземлями перетворено на механізм оренди
Kurkul.com

Верховна Рада України прийняла у повторному другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №7588 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки». Про це повідомив народний депутат Тарас Мельничук.

«ЗА» — 258 голосів народних депутатів України.

Законопроєктом пропонується наступне:

  • підвищити ефективність використання земель сільськогосподарського призначення суб’єктами державного сектору економіки через створення організаційно-правового механізму для удосконалення їх організаційно-правової форми та заміни титулу права постійного користування земельними ділянками на оренду земель;
  • удосконалити порядок переоформлення права постійного користування земельними ділянками;
  • запровадити конкурентний порядок передачі в суборенду земельних ділянок державної власності;
  • збільшити надходження від плати за землю до місцевих бюджетів.

Документом також передбачається розширення переліку державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через Прозорро.Продажі

«Ухвалені парламентом зміни розширюють категорії державних сільгоспземель, що передаватимуться в оренду через онлайн-аукціони в електронній торговій системі Прозорро.Продажі, що в результаті допоможе підвищити надходження до держбюджету. За майже два роки роботи земельних онлайн-аукціонів в державній електронній торговій системі до бюджетів різних рівнів надійшло щонайменше 1.4 млрд гривень, понад 1 млрд від продажу та понад 380 млн/рік від оренди — за час повномасштабної війни», — зазначив Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі.

Документом передбачається, що державні та комунальні підприємства, установи, організації, які мають від 100 га сільгоспземлі у постійному користуванні (у тому числі ділянки у віданні НАН та НААН), будуть перетворені на акціонерні товариства з державною часткою 100%.

«Парламент змінив право постійного користування земельними ділянками на суборенду, водночас залишивши ці землі у державній власності. Відтепер новостворені АТ передаватимуть землі в суборенду виключно через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Раніше такі установи не мали законної можливості передавати в оренду ці землі, оскільки не є їхніми власниками», — пояснив Сергій Бут.

Крім того, запроваджується можливість здачі земель в суборенду через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі. Відповідно до ухвалених змін, Кабінет міністрів зможе також вилучати сільгоспземлі для передачі іншим державним підприємствам.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама