Реклама

Посівам сої шкодить павутинний кліщ — як боротись зі шкідником

31 липня 2023 2222 0
Павутинний кліщ
Павутинний кліщ

Серед бобових культур в структурі посівних площ України провідне місце займає соя, що обумовлено відносно низькою собівартістю її вирощування та високою рентабельністю отриманої продукції. Окрім того, ця культура є добрим попередником, після якого залишається в ґрунті біологічно фіксований азот, доступний для живлення рослин.

Про це в коментарі для Kurkul.com розповів менеджер з розвитку агротехнологій Центрального та Східного регіонів компанії LNZ Group Віталій Брашован.

Водночас аграрії можуть втратити значну частину врожаю сої через зараження посівів павутинним кліщем. За даними Держпродспоживслужби наразі у регіонах шкідник заселяє від 3 до 18% посівів олійної.

Як пояснив Віталій Брашован, за чисельного заселення посівів павутинним кліщем, можна втратити близько 50% врожаю.

«Його шкодочинний вплив полягає в сприянні збільшенню транспіраційного коефіцієнта, через що відбувається відносно швидке, особливо за посушливих умов, засихання рослин. Також знижується інтенсивність фотосинтезу через виділення кліщем хлорофіл розкладаючих ферментів», — додав експерт.

За його словами, сприятливими умовами для розвитку та масового збільшення популяції павутинного кліща в посівах сої є високі температури, які спостерігаються цього року у липні.

Для боротьби з павутинним кліщем на сої в лінійці засобів захисту від бренду DEFENDA передбачено застосування високоселективного контактного акарициду Миральд (фенпіроксимат, 50 г/л) 0,7 — 1,15 л/га. Препарат можна придбати на LNZ web.

Як зазначив експерт, акарицид повністю знищує усі рухомі стадії розвитку кліща та проявляє високу овіцидну дію. Це обумовлено властивостями фенпіроксимату, який порушує процеси окислювального фосфорилювання, що призводить до повної зупинки процесів життєдіяльності та швидкої загибелі шкідників.

«Використання акарициду Миральд забезпечує «нокаут» ефект всіх стадій рослиноїдних кліщів з подальшою тривалою дією, що дає змогу максимально реалізувати продуктивний потенціал сої», — додав Віталій Брашован.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама