Реклама

Нестача кадрів може знищити малі фермерські господарства — Гончаренко

4 серпня 2023 1181 0
Нестача кадрів може знищити малі фермерські господарства — Гончаренко

Для роботи у сільському господарстві завжди було складно знайти кваліфіковані кадри, а під час війни це питання ще більше загострилося, адже є низка посад, які впливають на економіку в агросекторі. Через незрозумілу ситуацію з бронюванням, аграрії не розуміють до кінця на що можуть розраховувати. 

Про це йдеться в матеріалі «Чи буде кому працювати в полях, або Про кризу бронювання працівників агросфери» на Latifundist.com.

У міру зміни чисельності сільськогосподарської робочої сили змінюються потреби українських фермерів через постійно нові виклики й проблеми. Наприклад, до війни експорт сільськогосподарської продукції здійснювався переважно через чорноморські порти, а зараз додалися автомобільні перевезення. Відповідно рівень залученості чоловічої робочої сили на господарствах зростає також. 

Отже, п’ять наслідків для агросектора через дефіцит механізаторів: 

  • Зниження продуктивності: відсутність достатньої кількості механізаторів призводить до зниження продуктивності на господарстві. Брак робочої сили ускладнює виконання різних сільськогосподарських операцій, таких як обробка полів, посів, збирання врожаю тощо. Відповідно погіршується показник урожайності та втрати прибутку.
  • Затримка в сільськогосподарських роботах: наприклад, якщо немає достатньої кількості трактористів для виконання польових операцій, то це затримує посівну чи збиральну компанію, що негативно впливає на врожайність та графік робіт на господарстві. А в гарячий сезон рахунок йде на години та дні. 
  • Збільшення фізичного навантаження на працівників: коли роботу, яку зазвичай виконують механізатори, доводиться виконувати вручну або за допомогою обмеженої кількості робочої техніки, це може призвести до збільшення фізичного навантаження на працівників. Відповідно погіршуються умови праці, тим самим збільшується ризик травм та виснаження.
  • Зростання витрат: у разі дефіциту механізаторів доводиться шукати додаткову робочу силу або використовувати послуги аутсорсингу. Це збільшує витрати на оплату праці й на забезпечення роботи, що негативно позначається на прибутку сільськогосподарського підприємства. Крім того, не кожне господарство може дозволити собі таку розкіш в умовах війни.  
  • Загроза знищення малих господарств: через нестачу кадрів стоїть питання існування малих господарств.

За словами президента Асоціації фермерів та приватних землевласників України Віктора Гончаренка, зараз у фермерів великі проблеми з персоналом. Це вже для великих господарств більше привілеїв. Тож постає питання, чи взагалі існуватимуть дрібні господарства, як вони впораються з нестачею кадрів. Переорієнтувати жінок, посадили їх за сучасну техніку — це щось нереальне, а підготувати нового тракториста, комбайнера — потрібні роки. 

Читати за темою: Названо основні проблеми з бронюванням представників агросектору

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама