Реклама

У декількох регіонах України виявлено небезпечного шкідника кукурудзи

22 серпня 2023 6141 0
Кукурудзяний жук
ДержпродспоживслужбаКукурудзяний жук

На площах кукурудзи триває шкідливість гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика та бавовникової совки. Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби.

Так, шкідники пошкодили 2-8% рослин та 1-3 макс. до 10% качанів у Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Читати за темою: Соняшник активно пошкоджує небезпечний шкідник: як захистити посіви

Також на кукурудзі в допороговій чисельності на 3-10% рослин (на необроблених полях) розвиваються та шкодять цикадки, попелиці, польові клопи, блішки.

У багатьох регіонах виявлено західного кукурудзяного жука. Зокрема, у Закарпатській, Івано-Франківській, Полтавській, Кіроворадській.

До слова, Західний кукурудзяний жук (Diabrotica) — небезпечний шкідник кукурудзи. Його личинки живляться корінням кукурудзи, що призводить до зменшення кореневої маси, поганого розвитку коріння і ураження його гнилями, які надають йому бурого забарвлення. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливий механізований збір врожаю. Найбільша шкодочинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна.

Так, у Снятинській громаді на Івано-Франківщині закрили на карантин 538 га кукурудзяних полів через появу західного кукурудзяного жука. Наступні п'ять років на цих полях не висаджуватимуть цю культуру — оброблятимуть землю від шкідника. Про це розповіла головна спеціалістка Держпродспоживслужби в області Іванна Пупенко.

Також запроваджено карантинний режим через шкідника в Кіровоградській області на загальній площі 460 га та у Кременчуцькому районі Полтавської обл.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама