Гетманцев маніпулює даними щодо блокування податкових накладних — експерти

30 серпня 2023 152 0
Гетманцев маніпулює даними щодо блокування податкових накладних — експерти
Kurkul.com

В останні місяці коефіцієнт блокування податкових накладних залишається на рівні 0,8% від загальної кількості зареєстрованих податкових накладних, заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Водночас із ним не погоджуються експерти, в тому числі члени згаданого комітету, які говорять про значні масштаби та наслідки блокування.

Про це йдеться в матеріалі ПДВ-накладні для агросектору: чи є світло в кінці тунелю?.

Зокрема голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Мар’ян Заблоцький зазначив:

«Коли ми опитуємо підприємців, то чуємо зовсім інше враження щодо реєстрації цих накладних. В останньому дослідженні від «Інфо Сапієнс», 50% опитаних підприємств оцінили рівень корупції у системі реєстрації податкових накладних при сплаті ПДВ як дуже високий».

Згадане опитування також свідчить, що серед топпроблем для розвитку бізнесу 25% голосів очільників компаній віддано за «перешкоди з боку регуляторних та/чи фіскальних органів». На запитання, які державні органи створювали перепони чи допомогли в роботі бізнесу за останній рік, половина опитаних відповіла – ДПС. 66,8% респондентів вказують на потребу проведення податкової реформи.

«Цілком погоджуюся з оцінкою Гетьманцева, що це 0,8% від всього обсягу зареєстрованих накладних, але я зовсім не згодний, що всього лише. Оці 0,8%  призвели до того, що 70% підприємців зіткнулися з проблемою блокування ПДВ-накладних протягом року! Як показало наше опитування, за останні 2 місяці – майже 50% підприємців мали таку ситуацію із блокуванням податкових накладних. За нашими оцінками, заблокованих ресурсів у зупинених податкових накладних – близько 40 млрд грн. Апогей був влітку минулого року – майже 44 млрд грн», – говорить Андрій Длігач, співзасновник Центру економічного відновлення, яким проводилося вищезгадане опитування.

Керуючий партнер компаній Crowe Erfolg Ukraine (член Crowe Global), радник голови з питань оподаткування ВАР, заступник голови податкового комітету при ТПП, голова Наглядової ради Палати податкових консультантів, голова ревізійної комісії Міжнародного товариства польських підприємців в Україні, член Експертної ради та Методологічної ради при Мінфіні Ольга Богданова в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com наголошує, що збоку влади зараз відбувається певна гра з показниками, цифрами та статистикою.

«Коли податкова надає свою статистику про блокування, то вона оперує даними від загального відсотка поданих на реєстрацію податкових накладних – і тут 0,8%.  Якщо ж говорити про статистику від загальної кількості платників ПДВ, то ... частка постраждалих від нереєстрації податкових накладних може сягнути 25%. Блокується здебільшого малий та середній бізнес. Мікробізнес та великий має умови/критерії безумовної реєстрації (обсяг продажів до 500 тис. грн не блокується, річна сплата ПДВ має перевищувати 1 млн грн, податкове навантаження – 5 %) або позитивну податкову історію у вигляді сплачених протягом року більше 10 млн грн податків (без ПДВ)», – каже вона.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus