Реклама

Низькі ціни на зерно змушують фермерів диверсифікувати бізнес та розвивати переробку

2 вересня 2023 2372 0
Низькі ціни на зерно змушують фермерів диверсифікувати бізнес та розвивати переробку
Kurkul.com

У ФГ «Западне» з Дніпровщини цьогоріч ввели у сівозміну кукурудзу та розвивають напрямок переробки. Про це повідомила пресслужба Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО.

Як зазначається, протягом 30 років у господарстві традиційно вирощували соняшник і пшеницю, але ніколи не наважувалися сіяти кукурудзу.

«У нас досить посушливий регіон і ми вважали, що вирощувати тут кукурудзу — нерезультативно. Але цього року завдяки Програмі USAID АГРО ми отримали можливість спробувати вирощувати цю культуру на наших полях. Відпрацювали технологію і переконалися, що можемо отримати тут добрі врожаї, тож будемо вводити кукурудзу в сівозміну. Щобільше, вже маємо план щодо її переробки», — розповів керівник господарства Олександр Чебанов.

Про можливість отримати насіння кукурудзи бренду DEKALB від Bayer у межах ініціативи АГРІ-Україна Олександр Чебанов дізнався зі ЗМІ. Одразу заповнив заявку в Державному аграрному реєстрі. 

Кукурудзою у господарстві засіяли 20 га.

«Насіння дуже якісне, схожість була майже 100%. Прогнозуємо 7-8 т/га врожаю. А це високий показник для нашої зони», — поділився очікуваннями фермер.

Водночас перед фермером постало питання, куди продавати вирощений врожай, оскільки порти закриті.

«Вартість зберігання на елеваторах значно зросла, а закупівельна ціна знизилася втричі. Для порівняння, якщо до війни ми продавали пшеницю по 8000-8500 грн/т при курсі долара 24, то зараз продаємо за ціною 4000-4500 грн/т при курсі 37 грн за долар. Тобто закупівельна ціна знизилася удвічі, а ціна на ЗЗР, паливо, ресурси — зросла в 2-3 рази», — розповів фермер.

Зважаючи на такі умови, Олександр Чебанов вирішив не продавати свій врожай, а розвивати напрямок переробки.

«Як тільки ми дізналися, що отримаємо кукурудзу, то одразу взяли в оренду свинокомплекс та тваринницький комплекс та придбали поголів’я свиней. Завдяки Програмі USAID АГРО ми отримали можливість не лише розширити спектр культур, які вирощуємо, але й диверсифікували свій бізнес та розвинули напрямок переробки», — підсумував Олександр Чебанов.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама