Реклама

Україна подаватиме позов проти ЄС у разі продовження заборони на експорт — Качка

6 вересня 2023 60 0
Україна подаватиме позов проти ЄС у разі продовження заборони на експорт — Качка
Kurkul.com

Україна погрожує судовим позовом проти Європейського Союзу та країн-членів ЄС до Світової організації торгівлі (СОТ), якщо ті не скасують заборону на експорт її сільськогосподарської продукції. Про це в інтерв'ю Politico заявив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

«З повною повагою та вдячністю до Польщі, у разі запровадження будь-яких заборон після 15 вересня, Україна подасть позов проти Польщі та ЄС до Світової організації торгівлі», — сказав посадовець.

Київ стверджував, що обмеження порушують угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄС від 2014 року.

Він також заявив, що немає жодних доказів відхилення цін або значного збільшення постачання зерна, які б виправдовували продовження обмежень на експорт.

Тим часом Європейська Комісія планує розглянути пропозиції єврокомісара Януша Войцеховського щодо того, як допомогти Україні експортувати зерно до п'яти країн ЄС, які межують з нею.

За словами Войцеховського, Єврокомісія має підтримати Україну та забезпечити перш за все — транзит зерна через держави-члени ЄС, які з нею межують, до більшої кількості морських портів.

«Чорноморські шляхи наразі заблоковані росією, тож «коридори солідарності» залишаються єдиним можливим шляхом для українського експорту. Це означає додаткові витрати на транзит. Нам треба розвинути ці маршрути та використовувати більше морських портів. Головний виклик — це не інфраструктура, а економічний аспект. Транзит є надто дорогим для українських компаній, щоб експортувати зерно та бути конкурентними на інших ринках. Тому я запропонував фінансово підтримати Україну, шляхом компенсації вартості транзиту», — зазначив Януш Войцеховський.

Читайте також: Відвантаження пшениці на експорт переходить на пряму перевалку — аналітики

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама