Реклама

Болгарія поки не планує відновлювати імпорт українського соняшнику

21 вересня 2023 100 0
Болгарія поки не планує відновлювати імпорт українського соняшнику

Влада Болгарії не збирається «найближчим часом» імпортувати насіння соняшнику з України. З такою заявою виступив прем’єр-міністр Микола Денков, передає видання БНР.

Чиновник зазначив, що «рішення було ухвалене після багатогодинних переговорів з протестуючими проти імпорту української агропродукції фермерами».

Так, уряд Болгарії озвучив аграріям низку пропозицій.

Серед них, зокрема, продовження заборони на імпорт українського соняшнику до тих пір, поки в країні вичерпається запас цієї продукції власного врожаю 2022-2023 маркетингового року. Крім того, Болгарія проведе переговори з Єврокомісією про заборону на ввезення до Болгарії української сільгосппродукції обсягом понад 10% від власного виробництва місцевими фермерами.

За словами прем’єра, «імпорт насіння українського соняшнику продовжиться, як тільки його квота буде узгоджена з Києвом».

«Я матиму розмову з прем’єр-міністром України, в якій поясню, що в ході дискусій ми обговорили, що буде певна квота для Болгарії, і ця квота буде дозволена для імпорту в Болгарію тільки після того, як ми уточнимо, наскільки вона велика і про що йдеться. У найближчій перспективі ми не дозволимо імпорт насіння соняшнику з України», — підкреслив Микола Денков.

Він також запевнив, що «поки не було виявлено жодних порушень вимог щодо якості сільськогосподарської продукції, що імпортується з України».

Нагадаємо, в Україні через відсутність ринків збуту ціни на соняшник падають. Водночас перспективи підняття є, зокрема це відкриття зовнішніх ринків.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама