Реклама

На Одещині призупинили посівну озимої пшениці

25 вересня 2023 327 0
На Одещині призупинили посівну озимої пшениці
Kurkul.com

В Одеській обл. через відсутність вологи у ґрунті аграрії призупинили посівну. Про це розповіла керівниця департаменту аграрного продовольства ОВА Алла Стоянова, пише Суспільне.

Як зазначається, строк посівної озимої пшениці вже стартував, однак через відсутність вологи перебуває на паузі. Наразі в департаменті розглядають два сценарії посівної — позитивний та негативний.

«Якщо отримуємо будь-які мінімальні опади впродовж двох тижнів, то посівна продовжиться. Якщо опадів не буде, очікувати на якісь навіть середні показники у 2024 не доводиться», — розповіла керівниця департаменту.

Читати за темою: Успішне вирощування озимої пшениці — 5 ключових порад від фахівця

За словами Алли Стоянової, наразі близько 3% аграріїв ризикнули засіяти зерно у суху землю. Однак, чи воно зросте, не зрозуміло, адже культура у таких умовах гине.

Через посушливу погоду вже загинув озимий ріпак. Йдеться про десять тисяч гектарів.

«Одещина почала посівну кампанію найпершою. Почали сіяти озимий ріпак. В умовах недостатності вологи сходи, які отримані, є лише на полях зі зрошенням або із застосуванням вологозберігаючих технології. На всіх інших ріпак загинув», — зауважила директорка департаменту аграрного продовольства.

Також зазначається, що цьогорічне літо є найспекотнішим за всю історію незалежності України.

«Ми робили дослідження. Згідно з ним у двометровому шарі немає вологи. Щоб умови були сприятливими, має бути глибинна волога і має бути волога з опадів. Коли глибинна і поверхнева волога з’єднуються, можна казати про умови для посівної. Цих умов в Одеському регіоні сьогодні немає», — додала посадовиця.

Згідно з прогнозами кліматологів, сім з наступних десяти років в Україні будуть посушливими.

«У такій ситуації працювати можуть лише ті господарства, де є зрошення або вологозберігаючі технології», — зауважила Алла Стоянова.

За інформацією профільного департаменту, наразі в Одеській області налічується 2,6 млн га землі сільськогосподарського призначення (разом з багаторічними культурами). З них зрошується 226 тис. га, з яких фактично — 42 тис.

Читайте також: На Одещині модернізують 12 об'єктів зрошення на 750 млн грн

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама