У Канаді та США набирає обертів агровольтаїка

30 вересня 2023 622 0
Агровольтаїка
DepositphotosАгровольтаїка

У Канаді та США «агровольтаїка» набирає обертів. Це коли сонячні панелі стратегічно розміщуються на сільськогосподарських угіддях. Про це пише Еnergypost.

Агровольтаїка — це одночасне розміщення продовольчих культур і сонячних фотоелектричних систем, які виробляють електроенергію безпосередньо від сонячного світла, а також створюють сприятливий мікроклімат. 

Як зазначається, після побоювань, що це заважатиме роботі сільськогосподарської техніки та знижуватиме врожайність, дослідження показали, що панелі у великих масштабах можна розмістити так, щоб цього не сталося.

«Насправді врожайність навпаки можна підвищити, якщо панелі використовувати для захисту від прямого сонячного світла», — пояснив науковець Джошуа Пірс із Західного університету, Канада.

Він зазначив, агровольтаїка дозволить фермерам продовжувати займатися землеробством, заробляти більше грошей, знизити витрати на електроенергію та допоможе захистити навколишнє середовище. 

Дослідження науковців у Сполучених Штатах показало, що  агровольтаїка забезпечує вищу економічну продуктивність, енергію та врожайність. Міністерство енергетики США наразі інвестує мільйони доларів, щоб забезпечити домінування Америки в цій галузі.

Наприклад, одне з досліджень у США  показало, що виробництво перцю зросло більш ніж на 200%. Інші культури, такі як пшениця, показали незначні результати збільшившись на кілька відсотків, але врожай всеодно зріс.

Тож не дивно, що планується, що до 2031 року ринок агровольтаїки зросте до $9,3 млрд.

Читати за темою: Ягідники освоюють новий напрямок — агровольтаїку

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus