Реклама

Українське зерно суттєво не впливає на ціни в сусідніх державах — Шмигаль

27 вересня 2023 29 0
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Розмови про те, що українське продовольство шкодить польським, словацьким чи угорським фермерам — це спекуляції. Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду.

«Наше зерно суттєво не впливає на ціни в сусідніх державах, тоді як наші аграрії перебувають у набагато гіршому й важчому становищі, ніж їхні західні колеги. У нас немає і ніколи не було мети зашкодити фермерам сусідніх країн», — зазначив Денис Шмигаль.

За його словами, щоб вирішити зернову кризу, Україна представила свій план, і Європейська комісія його підтримала. Це механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції.

Денис Шмигаль додав, що 28 вересня відбудеться наступна зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту, де буде фіналізовано ці пропозиції, щоб план почав діяти якнайшвидше.

«4 країни опрацювали український план, висловили свої конструктивні зауваження і пропозиції та готові до обговорення. І лише одна держава — проти. На жаль… У нас немає цьому ані логічного, ані економічного пояснення», — сказав Прем'єр-міністр.

Він додав, що вчора було підписано постанову про запровадження механізму верифікації та погодження 4-х груп українського аграрного експорту для п’яти сусідніх країн. Також уже готуються до підписання такі документи з Румунією та Болгарією.

«Ці країни не порушували торговельних правил Євросоюзу та Угоду про асоціацію і не вводили односторонні обмеження. Дякую за це, Україна надзвичайно цінує відповідальне партнерство», — підсумував Денис Шмигаль.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама