Реклама

В Україні необхідно будувати мультипродуктивні заводи — думка

4 жовтня 2023 100 0
В Україні необхідно будувати мультипродуктивні заводи — думка
Kurkul.com

В Україні потрібно будувати мультипродуктивні заводи, щоб переробляти сировину на одному заводі у 3-5 продуктів з високою доданою вартістю та попитом на зовнішніх та внутрішньому ринках. Про це розповів Олександр Бататін, президент української Асоціації промислових біотехнологій, автор проєкту «Велика агропереробка», у блозі «Інвестиції в агропереробку. Що треба знати «на вході»?» на Latifundist.com.

За словами фахівця, перевагою таких заводів є модель безвідходного виробництва та висока рентабельність.

Такий формат та концепція вже давно працює у розвинених країнах.

«Можливо, в перші роки, аграрії, які серйозно займаються виробництвом та експортом зерна, можуть не отримувати такий великий прибуток від роботи своїх мультипродуктивних заводах, у порівнянні з продажем зерна. Проте, варто дивитися на ці питання у стратегічному контексті, оскільки урожайність буде зростати завдяки сучасним технологіям, що призведе до ще більшого навантаження на логістику», — пояснив Олександр Бататін.

Він зазначив, що ще до війни існував дефіцит логістичної інфраструктури для експорту зерна. Події з блокуванням портів лише підкреслили її актуальність.

«Отже, новим напрямом розвитку стає переробка зерна в продукцію з високою доданою вартістю, яка має менший об’єм, що спрощує умови транспортування та зберігання», — додав президент української Асоціації промислових біотехнологій.

Водночас попри всі переваги мультипродуктивних заводів, існує одна надважлива проблема — доступ до сучасних технологій. На жаль, в Україні це є однією зі слабких сторін у виробництві.

«Безумовно, при будівництві підприємств з глибокої переробки доведеться (мінімум в найближчі 5-7 років) імпортувати як технології, так і технологічне обладнання. При цьому важливо розуміти, що у світі дуже обмежена кількість компаній-розробників технологій, які надають доступ саме до цих технологій. Це потрібно враховувати», — підсумував Олександр Бататін. 

Читайте також: Для внутрішніх потреб Україні достатньо близько 25% зібраного зерна — Шмигаль

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама