Картоплярі розповіли про найврожайніші сорти у сезоні 2023

12 жовтня 2023 22394 0
Картоплярі розповіли про найврожайніші сорти у сезоні 2023

Фермерське господарство «Чернігівеліткартопля» цього року орієнтувалося на висококрохмальні сорти картоплі. Про це йдеться у спецпроєкті «Сезон картоплі 2023 — проблеми продажу, ціни та вибору сортів» на Kurkul.com.

У «Чернігівеліткартопля» зазначили, що врожай цього року хороший, з огляду на результати власної селекції. Попри витрати на десикацію й обробку від хвороб, тут зафіксували дуже гарний результат, наголошуючи на тому, що левова частка успіху залежить від підготовки площі.

Зокрема виробник ставив ставку на сорт власної селекції Сувенір Чернігівський, оскільки на ринку вдвічі зросла ціна на крохмаль — до 0,2 грн за один крохмалепроцент.

Як зазначається, цей сорт дав врожайність 56,3 т/га при крохмальності бульб 18%. Також серед фаворитів цього року Панянка, Міраж та Феномен. Загалом у господарстві вирощують близько тридцяти сортів.

Наступного року у господарстві мають намір збільшити площу під картоплею вдвічі. Досвід є, але треба підготувати достатню кількість картоплесховищ. 

Разом з тим, фахівці Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України відзначають високу врожайність сортів вітчизняної селекції.

Для прикладу серед найпопулярніших розробок інституту — сорти Княгиня, Мирослава, Фотинія, Щедрик, також — Меланія, Житниця, Родинна, Медея, Марфуша, Сингаївка, Містерія, Фанатка, Світана, Роставиця — показують дуже гарні урожайні результати.

«Вони мають комплексну стійкість до хвороб, придатні до приготування різних видів страв та переробки на картоплепродукти. І цілком могли б бути конкурентними на ринку Європи», — йдеться у матеріалі.

Читайте також: Цьогоріч фермери побудували 15 овочесховищ

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus