Реклама

На Закарпатті планують відновити автохтонні сорти винограду

25 жовтня 2023 72 0
На Закарпатті планують відновити автохтонні сорти винограду
zaholovok

Закарпатські малі винороби мають на меті відновлювати типові, аборигенні сорти винограду для Закарпаття, які наразі є в розсадниках Угорщини, але для цього спочатку їх необхідно внести у реєстр сортів рослин України. Про це розповів виноградар і винороб Іван Паук, пише zaholovok.

Крім того, об’єднання виноробів планує зареєструвати географічне зазначення «Вина Срібної Землі».

«Вина Срібної Землі» — це майбутня назва географічного зазначення, над яким працює Асоціація виноградарів, виноробів і дистиляторів Закарпаття. 

«Загалом дуже багато планів. Я людина, яка не підлягає мобілізації і зараз усі зусилля докладаю до того, аби все втримати тут, на цій роботі, з людьми, з якими я працюю, щоб все було в робочому стані. А після війни — нові сорти. Напрямки розвитку України — європейські, то в мене є оптимізм щодо розвитку за європейськими принципами і адаптація до європейського законодавства, що дасть можливість розвиватися невеликим крафтовим виноробам», — розповів Іван Паук. 

Свій виноградник Іван Паук посадив у 2005 році, заснував родинне «Шато Паук» у 2012 році, з того часу збільшилися і площі, і масштаби урожаю, і різноманітність сортів. 

Зараз на виноградниках Іван Паук вирощує різні сорти — більшість європейських — Совіньйон Блан, Шардоне, Біанка, Трамінер, Мерло, Каберне Совіньйон, Голодрига рожевий.

«Палітра не дуже велика, але моя мета і завдання — відомі світові сорти у нашому виконанні. Тобто вирощувати виноград у закарпатських природних кліматичних умовах мукачівського теруару, робити вино і знайомити цей продукт і з туристами, і зі споживачами», — додав Іван Паук.

Читайте також: 

Олександр Гарновдій, голова Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття, підтвердив, що Асоціація має на меті відновити автохтонні сорти винограду для Закарпаття.

«Ми не проти класики, не проти Каберне, Мерло чи Совіньйон Блан, але це не наші сорти. Наші — Черсегі, Мюллер-Тургау, Кадарка, Кейк Франкош, Бакатор, Леанка… Це все треба відновити. Ці вина мають тут рости», — наголосив винороб.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама