Реклама

Тепла погода сприяла розвитку та поширенню шкідників у посівах озимих

3 листопада 2023 148 0
Тепла погода сприяла розвитку та поширенню шкідників у посівах озимих
Kurkul.com

Позитивні температури повітря звітного періоду, подекуди опади, сприяли розвитку та поширенню шкідників та хвороб у посівах озимих зернових та ріпаку. Про це пише Kurkul.com на основі інформації Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

Так, на 5-25% площ озимих зернових культур південних, центральних та східних регіонів триває неінтенсивне живлення личинок (ІІ-ІІІ віку) хлібної жужелиці та гусениць (IV-VІ віку) озимої совки, які в допороговій чисельності пошкодили до 5% рослин.

Також, у посівах розвиваються та шкодять личинки злакових мух, якими пошкоджено: шведською 0,5% рослин та гессенською 0,3% рослин. Розпочалося відродження личинок злакової попелиці, якими заселено 0,5% рослин. На посівах озимого ячменю на 2-8% площ обліковують хлібних блішок.

Повсюди на 2-15% обстежених площ озимих пшениці, ячменю та жита борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, бурою листковою іржею, подекуди кореневими гнилями уражено 1-5% рослин в господарствах Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Київської, Миколаївської, Одеської, Тернопільської, Харківської, Чернігівської областей.

Читайте також: У 2024 році врожай буде нижчим цьогорічного

В усіх зонах вирощування озимого ріпаку на 2-23% обстежених площ посівів 2-7% рослин хворіють на пероноспороз, фомоз, альтернаріоз, білу плямистість, осередково циліндроспоріоз.

За сприятливих агрокліматичних погодних умов продовжують шкодити капустяна попелиця, хрестоцвіті блішки, ріпаковий листоїд, несправжні гусениці ріпакового пильщика, гусениці білана, озимої совки, які в допороговій чисельності слабко пошкодили 2-17% рослин на 2-29% площ культури.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама