Чернігівський фермер через війну продав равликову ферму

29 листопада 2023 153 0
фото ілюстративне
Depositphotosфото ілюстративне

Через воєнні дії аграрії Чернігівщини зазнали серйозних збитків. Зокрема фермер Іван Якуб змушений був продати свою равликову ферму. Про це пише gorod.cn.ua.

За словами аграрія, наразі виробництво не таке, як до війни.

«Десь виходимо на нуль, десь маємо трохи прибутку. Щоб вижити, доводиться вигадувати якісь новації, ризикувати. Щоб зекономити на сушінні зерна, минулорічну кукурудзу збирали цьогорічної весни», — розповів Іван Якуб.

На соняшнику виграли уклавши в серпні із ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат» договір на поставку сировини за фіксованими цінами — 12 800 гривень за тонну. 

За майже 20 років фер­мерства («Соната» була створена у 2004 році) Іван Якуб переживав і злети, і па­діння, але ніколи не здавав­ся і не відмовлявся від мрії — постачати до столу укра­їнців дієтичні, з мінімальним вмістом холестерину, про­дукти.

На фермі наразі розводять пе­кінські качки, свині-мангалиці, кури породи ло­ман браун.

Та чи не найбільше надій фермер покладав на равликів — їхнє м'ясо низькокало­рійне, гіпоалергенне, з ви­соким вмістом білка та амінокислот. І до повномасштабного вторгнення не було жодних проблем зі збутом.

«Равлики досить вибагливі до умов утримання, чутливі до змін температури, вологості, якості харчування. Але гра варта свічок — особливо якщо врахувати, що продавати можна не лише м'ясо, ікру, а й навіть слиз: він має регенеруючі властивості — використовується в косметології і медицині. Правда, до його реалізації у нас не дійшло. Через війну пішов на спад навіть продаж харчових равликів: ціна на них різко впала», — пояснив голова ФГ.

Для розвитку нової справи на фермі були всі умови — дешеве харчування (свіжі овочі, подрібнена кукурудза, комбікорм), високий репродуктивний потенціал молюсків (швидко розмножуються), невеликі площі для утримання. Але всі плани перекреслили воєнні дії. Равликову ферму довелося продати.

Проте після перемоги Іван Якуб планує повернутись до вирощування равликів.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus