Експорт української олії постраждав від атак хуситів у Червоному морі

29 грудня 2023 966 0
Експорт української олії постраждав від атак хуситів у Червоному морі
Kurkul.com

Індійські видання повідомляють про ускладнення з перевезенням основних сільськогосподарських товарів з Індії та до Індії, зокрема й української олії. Ці труднощі пов'язані з атаками хуситів на торгові кораблі у Червоному морі, що зменшує можливості постачання та піднімає вартість фрахту кораблів пише news18.com.

«Вартість фрахту до Ємену зараз зросла з $850 до $2400 за контейнер; ставки на фрахт до Джидди підскочили з $300 за контейнер до $1500», — повідомляє видання.

Атаки хуситів змусили судноплавні компанії уникати маршруту через Суецький канал, що також вплинуло на імпорт соняшникової олії з України та росії. Відповідно до звіту Economic Times із посиланням на інсайдерів, ціни на соняшникову олію в Індії, швидше за все, зростуть на 3-4% через це. При цьому за останній тиждень на світовому ринку ціни на соняшникову олію вже підскочили на $30/т до $940/т.

Також ситуація із судноплавством у Червоному морі обвалює внутрішні ціни на рис в Індії, які вже знизились на 5-10%, попри зростання ціни на рис у регіоні, яке пов'язане з поганим урожаєм через ефект Ель-Ніньйо.

«У зв’язку з цим подорожчанням вантажів покупці цього разу не беруть вантажі. У результаті ціни на рис басматі зараз впали на внутрішньому ринку», — сказав Віджай Сетіа, колишній президент Всеіндійської асоціації експортерів рису, згідно з доповіддю ET.

Індія експортує 4-4,5 млн т рису басматі на рік, а на країни Перської затоки припадає близько 80% усього експорту басматі.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus