Реклама

В США тестують новий інсектицид проти колорадського жука на основі РНК-інтерференції

17 січня 2024 64 0
В США тестують новий інсектицид проти колорадського жука на основі РНК-інтерференції
Depositphotos

Агенція з охорони навколишнього середовища США (EPA) зареєструвала новий інсектицид від колорадського жука. Про це повідомляє Agropages.

Діюча речовина Ledprona — це дволанцюговий продукт рибонуклеїнової кислоти (dsRNA), який працює на природному механізмі РНК-інтерференції (RNAi), що використовується рослинами та тваринами для захисту від хвороб.

Ця технологія покликана стати альтернативою більш токсичним хімічним пестицидам, а також надати фермерам додатковий інструмент для розв'язання проблем, пов’язаних зі зміною клімату і підвищенням стійкості шкодочинних організмів.

Як відомо, колорадський жук швидко розвиває стійкість до хімічних інсектицидів. Новий інсектицид вбиває шкідників шляхом пригнічення гена, необхідного для виробництва білка PSMB5, що відіграє важливу роль у підтримці життя комахи, не приводячи до генетичної модифікації організму.

«Цей пестицид на основі RNAi є першим у світі дозволеним для комерційного використання на рослинах», — йдеться в повідомленні.

Агенція з охорони навколишнього середовища США схвалило дозвіл на експериментальне використання препарату (згідно з Федеральним законом про інсектициди, фунгіциди та родентициди) в 10 штатах (Айдахо, Мен, Мічиган, Міннесота, Нью-Йорк, Північна Дакота, Орегон, Вірджинія, Вісконсін, Вашингтон). 

«Нова технологія пестицидів може запропонувати альтернативу пестицидам на хімічній основі, які можуть становити більший потенційний ризик для здоров’я людини чи навколишнього середовища або мають знижену ефективність через проблеми зі стійкістю», — підсумовується у повідомленні.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus

Реклама