В Європі шершні масово знищують медоносних бджіл

18 січня 2024 103 0
В Європі шершні масово знищують медоносних бджіл
Depositphotos

В Європі занепокоєні розповсюдженням на континенті азійських шершнів, які нищать популяцію медоносних бджіл. Депутати Європарламенту, що представляють Італію, закликали Єврокомісію вжити заходів для протидії цій загрозі. Про це пише The Guardian.

Зазначається, що жовтоногі шершні, поширені в південно-східній Азії, були вперше виявлені в Європі два десятиліття тому. Спочатку вони з’явилися у Франції, а потім поширилися на сусідні країни — Іспанію, Бельгію, Нідерланди, Португалію та Італію.

В Португалії виробництва меду через них скоротилося на 35% за останні роки. В Італії вони спричинили певний хаос, коли у 2012 р. почали нищити місцевих бджіл в північних районах країни. Загальнонаціональні втрати Італії від цього чужинця не підраховані, але відомо, що в регіоні Лігурія виробництво меду скоротилося на 50%.

Оскільки бджоли життєво важливі не лише для комерційного виробництва меду, але й для підтримки здорової екосистеми, одинадцять депутатів Європарламенту від Італії вимагають від Єврокомісії розробити «конкретні заходи для боротьби з розповсюдженням комах шляхом фінансування систем контролю за кошти ЄС».

«Азійський шершень атакує кілька вуликів одночасно. Вони вбивають бджіл з неймовірною швидкістю, розчленовують їх і приносять рештки назад у власні гнізда, щоб годувати своїх дитинчат», — розповів італійський бджоляр Венето Мікеле Мерідіо.

Читайте також: Дмитро Любченко: Кожен другий пасічник — мільйонер за своєю філософією та поглядами на життя

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus