Україна розпочала експорт цибулі

24 січня 2024 87 0
Україна розпочала експорт цибулі
Depositphotos

В Україні гуртові ціни на цибулю вдвічі нижчі за торішні, тоді як в Європі овоч активно дорожчає. На цьому фоні вітчизняні аграрії розпочали експортувати продукцію, зокрема до Румунії. Про це пише EastFruit.

«Найімовірніше Румунія, яка раніше активно імпортувала цибулю з Молдови, переключилася на закупівлю цибулі в Україні, оскільки запаси цієї продукції в Молдові почали знижуватися, а ціни зростати», — пояснив Федір Рибалко, міжнародний консультант із плодоовочевої торгівлі та логістики.

Як розповів міжнародний експерт ФАО Олександр Хорєв, наразі ціна на цибулю в Україні залишається стабільною і становить від 10 до 15 грн/кг, що еквівалентно $0,27-0,40/кг, залежно від якості, регіону та розміру партії.

«Останніми тижнями на ринку з’явилося багато пропозицій про продажі дрібної цибулі та цибулі невисокої якості, що, на мій погляд, є результатом сортування продукції для експортних відвантажень і постачання в мережі супермаркетів. Ціни на таку цибулю не перевищують 7 грн/кг ($0,19/кг)», — додав експерт.

Також зазначається, що на сьогодні експорт цибулі в країни ЄС з України стає вигідним. Прогнозується, що зростання поставок цибулі з України до країн ЄС може підтримати ціни на цибулю на внутрішньому ринку, особливо на продукцію високої якості, однак для цього необхідно істотно наростити обсяги поставок, які поки що залишаються порівняно невеликими.

«Наразі ситуація на світовому ринку цибулі виглядає абсолютно неймовірно. У багатьох країн, таких як Узбекистан, Казахстан і Таджикистан — явний надлишок цибулі на ринку. Індія, яка заборонила експорт, також стикається з обвалом цін на неї. Низькі ціни на цибулю також у Туреччині. Водночас у Євросоюзі відчувається дефіцит якісної цибулі, але експорт її в напрямку Азії, Близького Сходу та Східної Африки з Нідерландів наразі ускладнений через дії атак хуситів на цивільні судна в Червоному морі, що може призвести до стабілізації цін у ЄС, але зростання цін у країнах-імпортерах», — зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Читайте також: На фоні рекордних цін Україна розпочала імпортувати картоплю 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus