Польща не виключає введення заборони на російську агропродукцію

1 березня 2024 41 0
Дональд Туск, прем'єр-міністр Польщі
DepositphotosДональд Туск, прем'єр-міністр Польщі

Уряд Латвії запровадив ембарго на російську агропродукцію. Польща також розглядає можливість зробити те саме у відповідь на неконтрольовані поставки з росії та білорусі, які дестабілізують європейські ринки.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

«Латвія вирішила запровадити ембарго на російську продукцію. Таке рішення ухвалив парламент Латвії. Хочу сказати, що ми уважно вивчимо це латвійське рішення, і я не виключаю, що Польща також виступить з відповідною ініціативою», — сказав прем’єр-міністр Польщі.

Нагадаємо, Латвія наприкінці лютого на законодавчому рівні заборонила імпорт російського зерна та вимагає вжити подібні заходи та ввести санкції проти російського експорту до ЄС на загальноєвропейському рівні. 

До слова, український аграрний експорт до Польщі торік скоротився на 40%. А от з росії та білорусі, у порівнянні з 2021 р., навпаки зріс.

Так, у 2023 р. імпорт аграрної продукції з росії в Польщу сягнув $117 млн та перевищив рівень 2021 року, тобто рівень до повномасштабної війни в Україні.

Тим часом імпорт зернових, олійних та шротів з білорусі теж поступово зростав як у 2022 році, так і у 2023 році. Загалом Польща торік заплатила білорусам $55 млн за придбану агропродукцію.

Читати за темою: Україна закликає Європу звернути увагу на зростання імпорту зерна з рф

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus