В Україні ціни на карбамід зберігатимуться на високому рівні до середини квітня — аналітик

19 березня 2024 92 0
В Україні ціни на карбамід зберігатимуться на високому рівні до середини квітня — аналітик
Kurkul.com

Цього року потрібно продати 3,76 т кукурудзи, щоб купити 1 т карбаміду. Минулого сезону аналогічна кількість добрива вартувала 3,57 т кукурудзи. Про це розповів аналітик компанії Barva Invest Костянтин Кінжалов у спецпроєкті «Ціни на добрива перед посівною — чи подешевшає КАС і селітра» на Kurkul.com.

На світовому ринку ціни на карбамід піддаються впливу різноманітних факторів, зокрема попиту в країнах, таких як Індія, Бразилія, США та інші. Тобто вони то знижуються, то збільшуються, але значних коливань немає. 

«Наразі увага аналітиків спрямована на індійський тендер, який не проводився вже 2,5 місяці. Ця подія може викликати певний тиск на світові ціни. Відкладення проведення тендеру спричиняє невизначеність на ринку, особливо з урахуванням того, що ключові імпортери, за винятком США, не проявляють активного попиту. Ці фактори впливають на поточні тенденції цін на карбамід, які, внаслідок цього, можуть зазнати певного зниження в перспективі», — зазначив аналітик. 

Український ринок добрив, зокрема карбаміду, показує стійке зростання попиту, особливо перед настанням сезону внесення. Завдяки поліпшенню умов для продажу с/г продукції, споживачі проявляють значний інтерес до придбання добрив. 

«На цю мить ПрАТ «Азот» залишається єдиним виробником карбаміду в Україні. Замовлення на заводі у можливе лише за умови оплати зараз і отримання товару у квітні. Тому присутність українського товару на ринку обмежена, і для швидкого відвантаження краще звертатися до торгових компаній», — зазначив Костянтин Кінжалов.

Рекомендована ціна для українського карбаміду з доставкою становить від 22 тис. до 25 тис. грн/т. У портах ціна може сягати 22-23 тис. грн/т без доставки. Однак, в портах найчастіше пропонується імпортний товар, зокрема з Азербайджану, Узбекистану, Туркменістану. Також очікується імпорт з Північної Африки, зокрема з Єгипту. 

На західному кордоні ситуація менш сприятлива через блокування кордонів, що призводить до зменшення попиту на азотні добрива в цьому регіоні. Однак збільшення обсягів морського постачання через покращення логістики в портах, зокрема в Одесі, сприяє підвищенню доступності товарів і зменшенню вартості логістики.

«Що нас чекає? На світовому ринку ціна матиме тенденції до зниження, але треба уважно відстежувати поведінку індійських імпортерів, бо це може бути одним із сигналів до подорожчання. В Україні ціни зберігатимуться на високому рівні до середини квітня, коли активні закупівлі карбаміду. Поступове зниження цін на газ може мати певний тиск на вартість карбаміду однак, в Україні добрива мало, черги за ним дуже великі, тому все-таки український виробник намагатиметься утримувати ціну. Хоча наразі вартість карбаміду в перерахунку на діючу речовину досить низька. Тому досить високий попит на нього», — додав аналітик. 

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus