Зниження цін на селітру не передбачається, тож аграрії активізували закупівлі

20 березня 2024 78 0
Зниження цін на селітру не передбачається, тож аграрії активізували закупівлі
Kurkul.com

Аміачна селітра залишається найпопулярнішим азотним добривом серед фермерів, хоча поступово зростає популярність карбаміду та КАС.

Про це розповів аналітик компанії Barva Invest Костянтин Кінжалов у спецпроєкті «Ціни на добрива перед посівною — чи подешевшає КАС і селітра» на Kurkul.com.

За його словами, у поточний момент селітра залишається лідером на ринку добрив, особливо через підвищений попит у сезон внесення. Багато споживачів, які відкладали свої закупівлі в надії на зниження цін, розуміють, що такого зниження не передбачається, і вже активно купують необхідні обʼєми. 

Наразі селітра в Україні виробляється на 2 підприємствах — у Черкасах та на Рівне «Азот» (прим. належать Ostchem Holding AG). Проблем з виробництвом наразі не помічено. На відміну від минулого року, товар досить легко знайти на складах, хоча певні партії вже були продані заздалегідь.

«Попит на селітру наразі перебуває на піку, проте за декілька тижнів очікується його зниження. Попри це на ринку не відчувається дефіциту або ажіотажу, оскільки товар доступний на складах. Але для швидкого відвантаження на заводах вже немає можливості придбати деякі партії», — зазначив аналітик Barva Invest.

Перед сезоном Ostchem знизив ціну на селітру, і наразі рекомендована ціна з доставкою складає від 17,7-18,1 тис. грн/т. Проте можна знайти у торгових компаніях, які встигли придбати товар за попередніми цінами можна купити дещо дешевше.

Щодо імпорту, він відбувається в нормальному режимі, але існують проблеми з проходженням через західний кордон добрив з Польщі та Литви. Проте товари з Болгарії та Казахстану активно доставляються через порти Дунаю, також великі обсяги селітри вже доступні в портах Одеси.

«В майбутньому Ostchem ймовірно не піде на значне зниження цін на селітру, особливо під час активного сезону закупівель. Проте, можливе невелике здешевлення через зниження цін на газ та підвищення пропозиції від російських виробників, які спрямовують більше продукції на експорт. Це може створити певний тиск на ціни, але головні імпортери на ринку можуть активізуватись лише наприкінці весни. Очікуване падіння світових цін також може сприяти зниженню цін для українських імпортерів, проте воно буде меншим порівняно з іншими видами добрив», — розповів Костянтин Кінжалов. 

Читайте також: В Україні ціни на карбамід зберігатимуться на високому рівні до середини квітня

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus