Реклама

Пивоварний ячмінь коштує на 15% дорожче, ніж звичайний

22 березня 2024 102 0
Солодовня ТОВ «Бердичівський пивоварний завод»
Kurkul.comСолодовня ТОВ «Бердичівський пивоварний завод»

На ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» виготовляють до 13 різних видів пива та інші не алкогольні напої. Для виробництва пива потрібен ячмінь спеціальних сортів, пшениця, хміль. Всю цю сировину закуповують у місцевих виробників.

Про це йдеться у блозі «Рідкий хліб з ячменю: як зерно переробляють на пиво» на Elevatorist.com.

За рік використовують приблизно 3 тис. т пивоварного ячменю та близько 600 т пшениці. Все це зерно потрібно переробити на солод. Частину загального об’єму перероблюють на власній солодовні, решту — на солодовому заводі в Славуті на Хмельниччині. Тому сорти пивоварного ячменю, які використовують на пивзаводі, узгоджують з виробниками солоду.

«Є реєстр пивоварного ячменю, і Славута «диктує», які сорти вони беруть. Зараз в основному працюємо на таких сортах, як Себастян і Тосо», — зазначив керівник пивзаводу Володимир Ліпецький.

За його словами, пивоварний ячмінь завжди коштував на 15% дорожче, ніж звичайний. Зараз на Славутському солодовому заводі ціна ячменю складає приблизно 7,5 тис. грн за тонну. Але не кожен може виростити пивоварний ячмінь.

«Багато хто береться, але… Це має бути чистий сорт. Крім того, є дуже високі вимоги до пивоварного ячменю. Впливає навіть регіон, в якому він вирощується, погодні умови. Важливо, на якому етапі його обробляють, щоб він не накопичив надлишок білку, але щоб білок був в достатній кількості, бо якщо білок до 9%, то це вже фуражний», — розповіла головний технолог заводу Тамара Савчук.

Читати за темою: Альтернативою олійним у сівозміні може стати пивоварний ячмінь — думка

Пивоварний ячмінь повинен мати білок в межах 10-12% і вологість не вище 14%. Також важлива крупність — не нижче 90%. Зерно обов’язково перевіряють на відсутність шкідників та грибків. Всі ці показники визначають у власній лабораторії.

«Коли починається заготівля, господарства, з якими є договори, везуть зразки. У нас лабораторія обладнана всім необхідним устаткуванням, і це все перевіряється», — розповіла Тамара Савчук.

Володимир Ліпецький додав, що зараз багато господарств відмовляються від вирощування пивоварного ячменю, бо бувають сезони, коли набагато вигідніше посіяти кукурудзу, сою чи ріпак. Проте все ж пивоварний ячмінь вирощують, і перший етап на його трансформації в пиво — це виробництво солоду. Є пивзаводи, які працюють лише на купленому солоді, а от на «Бердичівському» є власна солодовня, яка продовжує традиції старовинних броварень.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама