Міністри пʼяти країн закликають заборонити імпорт російського зерна до ЄС

21 березня 2024 17 0
Міністри пʼяти країн закликають заборонити імпорт російського зерна до ЄС
Kurkul.com

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії із закликом заборонити імпорт зерна з росії та білорусі до Європейського Союзу. Відповідна заява була оприлюднена міністерством сільського господарства Литви.

У зверненні до єврокомісарів також міститься прохання забезпечити співпрацю країн-членів ЄС, щоб це обмеження було ефективно реалізовано на всій території ЄС.

Міністри наголосили на важливості впровадження заходів, спрямованих на недопущення ймовірно вкраденого з України зерна на ринок ЄС.

За словами міністра сільського господарства Кястучіса Навіцкоса, санкцій ЄС проти росії недостатньо, тому потрібні додаткові заходи для обмеження доступу російських товарів на ринок ЄС.

«Ми просимо ЄК проаналізувати можливість обмеження імпорту до ЄС харчових продуктів походженням з росії та білорусі. Спільним зверненням чотирьох країн ми прагнемо розв'язати нагальну проблему, яка нас об’єднує. Поки росія веде жорстоку незаконну війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Наприклад, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 млн т російського зерна на 437,5 млн євро», — сказав міністр.

Розгляд цього питання планується 26 березня на найближчому засіданні Ради міністрів сільського господарства та рибальства ЄС.

Читати за темою:

Нагадаємо, за даними Євростату у 2023 році закупівлі російського зерна країнами ЄС зросли на 22% на місяць та в 10 разів на рік

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus