Посилення конкуренції між виробниками добрив відобразиться на ринку — Андрій Халявка

28 березня 2024 96 0
Посилення конкуренції між виробниками добрив відобразиться на ринку — Андрій Халявка
Kurkul.com

Внутрішнє виробництво добрив буде рости за рахунок невеликих компаній-виробників. В цьому напрямку ринок вже рухається вперед семимильними кроками.

Про це розповів власник та генеральний директор компанії GROSSDORF Андрій Халявка в інтерв'ю «Андрій Халявка: Рух українського ринку добрив в бік імпорту неминучий» на Latifundist.com.

Як він пояснив, виробничий сегмент на українському ринку добрив наразі перенасичений.

«Фактично, одна наша компанія може забезпечити КАСом всю Україну. Наші потужності з виробництва КАСу становлять 3,5 тис. т на добу. З урахуванням того, що поточна ємність українського ринку не перевищує 800 тис. т — це 230 днів безперервного виробництва», — зазначив Андрій Халявка.

Водночас він додав, що окрім виробничих потужностей, є й інші фактори, які впливають на кінцевий результат.

«Для нас, наприклад, критичним фактором є логістика сировини. Ми просто не маємо технічної можливості безперервно постачати сировину для повного завантаження виробництва протягом тривалого часу, хоча цю проблему також можна вирішити», — пояснив директор компанії.

Обмежена кількість обігових коштів також негативно впливає на логістику сировини.

«Але загалом тренд є однозначним — наступний рік для виробників добрив в Україні, напевно, стане серйозним випробуванням, і конкуренція за «місце під сонцем» буде жорсткою. Ознаки цієї боротьби, скоріш за все, ми побачимо вже цієї осені, коли запуститься ряд нових виробництв і почнеться попередня закупівля КАСУ на осінні і частково весняні посівні роботи», — пояснив Андрій Халявка.

Читати за темою: Ринок мінеральних добрив в Україні перебуває у хронічному стресі

За його словами, посилення конкуренції між виробниками відобразиться на ринку.

«Виробники продаватимуть добрива за максимально низькими цінами. Всі будуть демпінгувати з прицілом на збереження або нарощення своєї долі ринку і максимального завантаження виробничих потужностей. Буде дуже жорстко», — підсумував виробник.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus