В Україні відроджуватимуть вирощування бавовнику для стратегічних потреб

17 квітня 2024 88 0
В Україні відроджуватимуть вирощування бавовнику для стратегічних потреб
Depositphotos

В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки й забезпечення внутрішніх потреб. Про це розповів заступник міністра з питань аграрної політики Тарас Висоцький на семінарі «Вирощування нішевих культур».

Зокрема, пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області. Тому важливо прийняти відповідний закон, який би дозволив завозити в Україну насіння бавовника для розвитку галузі.

До слова, в Україні необхідно посіяти 30 тис. га бавовнику, щоб задовольнити потреби оборонного сектору в целюлозі. Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський.

За його словами, найкращі умови для вирощування культури складаються у Бессарабії.

«Україна гостро потребує артилерійських снарядів, які знайти не так просто. Та й вартість снарядів за два роки великої війни зросла щонайменше втричі. Однією з причин, що ускладнює пошук потрібної кількості, є дефіцит пороху. А це також відбивається на ціні. Тому чому б нам не повернутися до технології виробництва пороху з бавовняної целюлози, яка практикувалася під час Другої світової війни?», — пояснив нардеп.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні» №10427-1. Документом передбачається спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, передусім на період воєнного стану. Також передбачається спрощення процедури державної реєстрації сорту бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus