Фермери почали безкоштовно роздавати цибулю

22 квітня 2024 367 0
Фермери почали безкоштовно роздавати цибулю
EF Trade Platform

Українські фермери почали безкоштовно роздавати ріпчасту цибулю, яка втратила якість. Відповідні оголошення з'явились на регіональному торговому майданчику EF Trade Platform, повідомляє EastFruit.

«Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивозу», — пишуть підприємці.

Також на платформі зустрічаються оголошення про продаж цибулі, яка втратила якість, від 2 грн/кг.

Водночас ціни на якісну цибулю стартують від 12 грн/кг. У роздрібних мережах вартість овоча коливається в межах від 13,5 до 19,8 грн/кг. 

Раніше цибулю безкоштовно почали роздавати у Казахстані та Узбекистані, а також згодовували її вівцям, знімаючи це на відео.

«Очевидно, що багатьом власникам цибулі цього сезону було непросто зберегти якість цієї продукції настільки тривалий час, бо для них це був перший досвід. Після того, як минулого року гуртові ціни на цибулю перевищили 1 долар за кг навесні, багато хто вирішив заробити не лише на вирощуванні, а й на зберіганні цибулі. Це призвело до різкого зростання виробництва та високих цін під час збирання в Україні. Однак подібні тенденції були відзначені і в інших країнах: Молдові, Грузії, Узбекистані, Таджикистані, Киргизстані, Казахстані, що призвело до величезного надлишку цибулі на ринку», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Крім того, за його словами, вирощування цибулі в Україні перемістилося до центральних та західних регіонів країни з півдня, де виробництво було фактично знищено російськими окупантами. А у цих регіонах умови для вирощування суттєво відрізняються, що створило проблеми при зберіганні продукції.

«В результаті, вже в лютому-березні багатьом довелося розпочати перебирання цибулі, бо вона почала псуватися. При цьому ціни стагнували та повільно знижувалися. Не дивно, що на цей час гуртові ціни на цибулю в Україні нижчі, суттєво ніж зазвичай у цей період року», — додав Андрій Ярмак.

Результатом таких низьких цін на цибулю в Україні став різкий експорт цих овочів до країн Євросоюзу, де два роки поспіль були проблеми з урожайністю цибулі через літні посухи. Проте експорт не допоміг підтримати ціну на цибулю. 

Попри таку тенденцію учасники ринку прогнозують, що серед овочів найприбутковішою у сезоні 2024 буде все та ж цибуля.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus