Аналітики прогнозують для українських фермерів вдалий сезон ріпаку

24 квітня 2024 525 0
Аналітики прогнозують для українських фермерів вдалий сезон ріпаку
Kurkul.com

Різке зростання цін на ринку ріпаку в Україні, яке відбулося на тижні, ймовірно зміниться стабілізацією. Про це розповіли аналітики кооперативу ПУСК.

«У квітні Україна експортувала 119,9 тис. т ріпаку. Експорт відбувається в низькому темпі, оскільки реалізуються залишки старого врожаю. У травні-червні обсяги експортних поставок будуть мінімальними. Більш ліквідним є новий врожай. У квітні умовні ціни на ріпак становили близько 450 євро за тонну, але на початку поточного тижня різко зросли на €8-9 на тонні. Такі зміни є проявом сильної волатильності ринку, ймовірно позначки не перевищать €460 за тонну і надалі стабілізуються», — зазначили в аналітичному департаменті ПУСК.  

За оцінками трейдерів, вже продано 300 тис. тонн олійної нового врожаю з поставкою у липні-серпні. Значний попит з боку Німеччини.

На думку аналітиків, майбутній сезон ріпаку буде вдалим для України.

«За найгіршого сценарію Україна збере у 2024 році не менш 3,5 млн тонн ріпаку. За прогнозами Мінагрополітики валовий збір олійної буде на рівні 4,1 млн тонн. В ЄС цьогоріч очікується скорочення виробництва, тому український ріпак має гарні перспективи», — додали аналітики.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus