Більшість гороху нового врожаю буде експортовано — Скляренко

26 квітня 2024 27 0
Більшість гороху нового врожаю буде експортовано — Скляренко
Kurkul.com

Більшість гороху врожаю 2024 року буде експортовано, а площі під культурою продовжать збільшуватись. Про це розповіла очільниця Асоціації бобових України Антоніна Скляренко в ефірі Суспільного.

«У 2024 році Україна збере не менше 400 тис. т гороху. Середня врожайність бобової становить 2,3 т/га, окремі виробники збирають до 3 т/га. До війни внутрішнє споживання гороху становило 65-75 тис. т, зараз воно вдвічі менше. Україна споживає не більше 40 тис. т бобової, решту — експортуємо», — розповіла очільниця профільної асоціації.

За її прогнозами, в Україні у 2025 році площі під горохом продовжать збільшуватися.

«Цьогоріч очікуємо, що аграрії засіють понад 160 тис. га гороху. На жаль, з господарського обороту випадуть заміновані та окуповані території. Два основних чинники впливають на збільшення посівних площ — можливості експорту до Індії та Китаю. В березні закупівельні ціни вже зросли на 2 тис. грн на тонні у порівнянні з передноворічними показниками. Але найвищими будуть ціни, коли розпочнуться поставки українського гороху на ринок Китаю, який є преміальним. Тому площі бобової зростають і ще більше зростуть у наступному сезоні», — зазначила Антоніна Скляренко.

Також, за її словами, перспективним для українських виробників є експорт продуктів переробки гороху.

«Окрім Індії та Китаю український горох експортується до Пакистану, Туреччини, ЄС. Наші виробники почали переробляти горох на колотий – такий продукт є цікавішим за ціною, має попит в ОАЕ та Саудівській Аравії. З ринками потрібно працювати: аграріям їздити на міжнародні виставки, переймати досвід та налагоджувати нові контакти», — вважає експертка. 

Раніше Антоніна Скляренко розповіла, що через дефіцит насіння аграрії сіють товарний горох.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus