Урядовці розповіли, скільки кукурудзи Україна може поставити до ЄС не потрапивши під квотування

26 квітня 2024 67 0
Урядовці розповіли, скільки кукурудзи Україна може поставити до ЄС не потрапивши під квотування
Kurkul.com

Офіційних даних щодо того, скільки Україна зможе експортувати до ЄС кукурудзи і не потрапити під квотування, наразі ще немає. У Мінагрополітики називають цифру у 11,2 млн т. Про це пише Latifundist.com.

Аналітики Barva Invest також зазначили, що річна квота на кукурудзу може бути у межах 11,2 млн т.  

Однак під час міжнародної конференції Black Sea Grain заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка обмовився про 14 млн т.

«Треба розуміти, що в рамках торгових заходів, ЄС відніс до чутливих товарів українську кукурудзу не те, що безпідставно. ЄС потребує кукурудзи, але не лише з України, а й усього світу. Відповідно, якщо ми досягнемо порогових показників більше, ніж 14 млн т, все одно ніяких наслідків не буде, адже ЄС не застосовує мито на імпорт кукурудзи», — сказав він.

Наразі зберігається обмеження на експорт кукурудзи (та переліку інших товарів) до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі (EU-5), яку було введено після численних протестів європейських фермерів.

До слова, станом на 26 квітня Україна поставила на зовнішні ринки 22,2 млн т кукурудзи. Торік на звітну дату було експортовано 24 млн т зернової.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus