Реклама

Врожайність зернових буде нижчою, проте якість кращою — фермер

23 червня 2024 1189 0
Врожайність зернових буде нижчою, проте якість кращою — фермер
Kurkul.com

Врожайність зернових буде нижчою, ніж торік. Але через посуху буде кращою якість збіжжя. Тобто, вміст клейковини підніме класність. Таку думку висловив директор ПСП «Еліта» з Дніпровщини Микола Чупіков.

«Загалом ми вже бачимо, що прогнозований вал зернових по всій Україні буде суттєво менше, аніж торік. Засуха, пізні потужні заморозки, а в когось і град… Віднімемо площі тимчасово окупованих територій. Але я сподіваюсь, що саме через ці фактори буде вищою ціна на зерно. Логіка підказує, що в таких умовах трейдери мають конкурувати за товаровиробників. Принаймні, хочеться в це вірити. Та як воно буде насправді — покаже час», — зазначив фермер.

Тим часом головний агроном ТОВ АФ «Промінь» Віктор Костюченко розповів, що за 44 роки стажу агрономом такий комплекс несприятливих погодних умов для аграріїв бачить вперше.

«По перше, надрання весна, яка прискорила вегетацію зернових наприкінці лютого — на початку березня. Далі — майже три місяці — без дощу. Ну і, звичайно, не пам’ятаю, щоб у травні примерз колосок пшениці… У цих умовах формувався урожай 2024 року. Тож, очікування, м’яко кажучи, скромні. Спрогнозую зменшення валу по господарству на 20%. Але ж якби це була одна біда… Погоджуюсь з колегами, що останні роки — пшениця практично не прибуткова. Треба ціна, яка, будемо відвертими, врятує багато сільгоспвиробників від кризи», — додав агроном. 

До слова, аграрії Дніпровщини вже вийшли в поля — жнивують озимий ячмінь.

Читати за темою: Аграрії Одещини розпочали збір ріпаку 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама