Реклама

На Донеччині через несприятливі погодні умови врожай зернових буде меншим на 30%

24 червня 2024 97 0
На Донеччині через несприятливі погодні умови врожай зернових буде меншим на 30%
Kurkul.com

На Донеччині через весняну посуху і травневі заморозки аграрії очікують зниження врожаю зернових мінімум на 30% порівняно з торішніми показниками. Повідомляє Укрінформ.

«На розвиток більшості посівів озимих та ярих зернових культур, а також озимого ріпаку на зерно у нас на Донеччині значно вплинули несприятливі погодні умови — весняна посуха і травневі заморозки», — розповів директор департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОВА Артем Чаган.

За його словами, протягом березня-травня на деяких територіях області зовсім не було опадів, а подекуди випало лише 30-35% від норми. Внаслідок такої аномальної погоди продуктивність сільськогосподарських культур значно зменшилась.

«Так, за прогнозом, урожайність озимої пшениці в господарствах області очікується на рівні 2,5-3 т/га, що становить від 57% до 72% від показників 2023 р. Спостерігається строкатість у стані посівів озимої пшениці — є посіви в гіршому стані, але є і в кращому», — пояснив директор департаменту.

За його словами, врожайність ярого ячменю прогнозується на рівні 1-1,5 т/га, що становить лише від 34-51% показників минулого року. Дещо краща ситуація з урожайністю озимого ячменю — аграрії плануються отримати 2,5-2,8 т/га, це 70% до показників минулого року.

За інформацією ОВА, у 2024 році заморозки значно вплинули на урожай озимого ріпаку, через що зібрати планується 0,6-0,8 т/га (34% до показника 2023 року). 

«З початком збирання врожаю можна буде об’єктивніше оцінити валовий збір зерна, але у будь-якому разі врожаю має вистачити для задоволення потреб населення області», — підсумував Артем Чаган.

До слова, станом на 21 червня жнива ранніх зернових розпочали аграрії 6 областей. Намолочено перші 48,3 тис. тонн зерна нового врожаю.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама