Реклама

Лавандовий сезон 2024 розпочався та закінчився аномально рано

23 липня 2024 63 0
Лавандове поле
Kurkul.comЛавандове поле

Подружжя фермерів-початківців, Андрій Жидачек та Маріанна Орлович, відкрило на Львівщині лавандовий бізнес під час війни. Цьогоріч молоді фермери змогли отримати перший грант.

Про це йдеться у спецпроєкті «Лавандові Пагорби: Як почати свій бізнес на лаванді з нуля» на Kurkul.com.

Як розповіла Маріанна Орлович, зазвичай квітнути лаванда розпочинає в червні, а в липні — пік сезону.

«Цього року цвітіння розпочалось дуже рано — у травні. Ми відкрили сезон 22 червня, а завершили 7 липня. Тобто сезон був швидким, ми фактично мали пів сезону. До того ж більшість відвідувачів приїжджали в суботу-неділю, а кілька вихідних випали через дощі. А проте ми продовжуємо працювати й приймати туристів. У нас є на що подивитись і окрім лаванди», — зазначила фермерка.

Лавандове поле займає наразі 2 га. Фермери займаються не лише туризмом, а й переробкою.

«Туризм дає в середньому до 20% прибутку, решта — це реалізація олії, гідролатів та продукції переробки. Щоб отримати хорошу ціну на свою продукцію, потрібно мати сертифікати якості, і ми плануємо сертифікувати нашу сировину за програмою обласної адміністрації», — розповів Андрій Жидачек.

Читати за темою: Тетяна Турченкова: З гектара лаванди реально отримати мільйон гривень прибутку

Зі слів, Маріанни Орлович, вони одразу орієнтувались на переробку, бо лавандове поле, як місце для відпочинку, не покриє всі витрати.

«Тобто треба використовувати ресурс на повну. Відтак ми придбали екстрактор спершу на 100 л, а зараз за грантові кошти замовили 350-літровий для переробки лаванди на ефірну олію», — пояснила фермерка.

За її словами, олія є найбільш дохідною частиною бізнесу, бо ціна 10 мл стартує від 250 грн. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus